Реализација на прв ден од семинар „Законодавни односи во одбраната“ во ЗОК

Денес во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се организира и реализира првиот ден од петдневниот семинар на тема „Законодавни односи во одбраната“. На семинарот присуствуваа министерката за одбрана, госпоѓа Радмила Шекеринска и командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, вршителот на должност Амбасадор на САД госпоѓа Микаела Швајцер-Блум, членови на парламентарната комисија за одбрана и претставници од…

Базирање и исхрана во природа на припадниците од 2.мпб и 4.мпб

На терените на Осоговските планини и реонот на село Требеништа – Кичевско во зоните на одговорност на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) и 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), согласно годишниот календар за обука, припадниците на извидувачкиот вод од 2.мпб и 4.мпб од составот на 1. механизирана пешадиска бригада како секоја година и оваа успешно реализираа…

Ден на високи гости на вежбата „Strike Back 19“ во Република Бугарија

На покана на командантот на копнените сили на Република Бугарија, генерал-мајор Михаил Попов, командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле Арсоски, присуствуваше на Денот за високи гости на вежбата „Strike Back 19“ на воениот полигон „Ново Село“ во Република Бугарија. Вежбата која се изведуваше во периодот од 6 јуни до 20 јуни 2019 година на…

Посета на директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство на 1.мпбр

Денес во посета на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) беше директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство г-дин Ник Гур во придружба на одбранбеното аташе на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, потполковник Лејтон Ендрју. Во рамки на посетата во командата на 1.мпбр, беше реализиран брифинг со кој гостите беа…

Бригадата за логистичка поддршка изведе командантско извидување

Персонал од потчинетите единици на бригадата за Логистичка Поддршка (брЛП), изведе командантско извидување на правецот Скопје-Нова Брезница-Кула-Здуње-Барбарос-Челопеци-Кичево-Скопје, со цел согледување на можностите за логистичка поддршка на командите и единиците на Армијата. На командантското извидување старешините извршија извидување на просторот и неговите воено-географски карактеристики, при што ги согледаа можностите за употреба и ангажирање на единиците на…

Реализирана е петата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во период од 10.06. до 14.06.2019 година во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје успешно се реализира петата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 20 партнерски земји и од Здружената команда на НАТО од Неапол. Активноста беше отворена од страна на директорот на вежбата, полковник Звонко Мајсторски кој во своето…

Учество на припадниците од 1.мпбр на меѓународни вежби

Персоналот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) покрај учеството на најголемата национална вежба „Одлучен удар“ организирана од нашата Армија на полигонот „Криволак“, активно учествува и на вежби надвор од Република Северна Македонија. На воениот полигон во близина на Врање во Република Србија, на меѓународната теренска вежба „PlatiniumWollf“ од 01.06 до 18.06.2019 година, учествува 3.механизиран пешадиски баталјон…

Инспекција на специфицирана област согласно одредбите на Виенски документ 2011 година од страна на верификацискиот центар на ВС на Хрватска

Во период од 11 до 12 јуни 2019 година во првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр) и бригадата за логистичка поддршка (брЛП) беа реализирани инспекции на специфицирана област на единиците на Армијата согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекцијата беше во состав од тројца претставници и тоа двајца претставници на ВС…

Главна планирачка конференција за вежбата „REGEX 19“

Денес во хотел „Холидеј Ин“, Скопје започна петтата НАТО работилница за вежбата „REGEX 19“, воедно главна планирачка конференција. За време на реализација на работилницата тимот кој ја планира вежбата беше посетен од страна на Командантот на ЗОК генерал-мајор Павле Арсоски. Генералот Арсоски се обрати кон присутните и им посака пријатен престој и успешна работа во…