„Отворен Ден“ за цивилните структури во гарнизонот Кичево

На ден 19 Ноември (вторник) 2013 година во касарната „Чеде Филипоски-Даме“, Кичево во време од 10.00 до 14.00 часот, согласно Планот за Цивилно Воена Соработка со населението и организациите кои гравитираат во градот Кичево и афирмативно презентирање на капацитетите и активностите кои се реализираат во АРМ се организира „отворен ден“, изложба на воена опрема и…

Кондиционен марш на персоналот од ЗОК

На 18 Ноември 2013 година (Понеделник) врз основа на календарот за обука на Здружено Оперативната Команда (ЗОК) за 2013 година старешините и цивилните лица реализираа кондиционо рекреативен марш на релацијата од населбата Карпош преку селото Младо Нагоричане до реката Пчиња при што беа препешачени 10 тина километри пат. Ваквите активности кои согласно Планот за обука…

Одбележување на денот на инженерискиот баталјон

Денес, 13 ноември (среда) 2013 година со почеток во 11,00 часот во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа свеченост по повод Денот на инженеријата. На свеченоста присуствуваа Командантот на Здружената оперативна команда на АРМ (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски, Директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, Командантот на 1 мпбр бригаден генерал Павле Арсоски,…

Официјална посета на НАТО Советодавен тим во 1.механизирана пешадиска бригада

На ден 12 ноември 2013 година, во официјална посета на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во касарната „Страшо Пинџур” во Петровец, претстојуваше НАТО советодавниот тим, Скопје, предводени од полковникот Александар Александров. За време на посетата НАТО советодавниот тим беше пречекан од Заменикот на командантот на 1.мпбр, полковник Велин Стојановски и претставници од секциите од штабот на…

Полагање за прв пилот

Денес, 12-ти Ноември 2013 година (вторник), во Здружено Оперативната Команда ,,ЗОК“ во касарната „Боро Менков“ во Куманово со почеток во 10.00 часот се одржа полагање на потполковник Роберт Малезански припадник од воздухопловната бригада на АРМ за прва категорија на стручна и борбена оспособеност (или популарно – прв пилот) , кое претставува врв во достигнувањето во…

Воено стручна обука со клучниот персонал

На 31 oктомври 2013 година како дел од редовните активности на командата на ЗОК согласно Годишниот план за работа и остварената цивилно воена соработка се реализира воено стручна обука на клучниот персонал од Здружено Оперативната Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици во објектот на ЕВН Македонија – хидроцентрала „Матка“ која е сместена во пазувите на карпестиот…

Билатерарна соработка помеѓу военото воздухопловство на Р. Франција и воздухопловната бригада на АРМ

На ден 29.10.2013 година (Вторник) како дел од билатералната соработка помеѓу АРМ и Вооружените сили на Р.Франција во воздухопловната бригада престојуваа пилоти од француското воено воздухопловство како и Амбасадорот на Р. Франција во Република Македонија, Н.Е. г-ѓа Лоренс Оер во придружба на военото аташе на Р. Франција во Р. Македонија пполк Стефан Лешлетер. Посетата на…