Вежба со минско-експлозивни средства во инженерискиот баталјон

На ден 19.02.2014 година на минерското вежбалиште на полигонот „Стенковец“ согласно Планот за обука на инженерискиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада беше реализирана практична обука и извежбување на тема „Изработка и палење на мрежи за фитилно палење“. Целта на обуката е припадниците од инженерискиот баталјон да се извежбаат во правилна, брза и…

Одбележување на Денот на Меѓународнитe Воени спортови во единиците на ЗОК

На ден 18.02.2014 година (вторник) припадниците на Здружено Оперативната Команда и првопотчинетите команди и единици во гарнизоните: Куманово, Штип,Тетово, Кичево, Прилеп и во Скопје масовно се вклучија во одбележувањето на „Денот на Меѓународнитe Воени спортови (МСВС)” кој оваа година по девети пат се изведува во организација на ГШ на АРМ. Одбележувањето на МСВС во ЗОК…

Учество на припадници на АРМ од гарнизонот Прилеп и логистичка поддршка во одбележување на 70 години од „Февруарскиот поход“

На ден 16 Февруари (Недела) по повод одбележувањето на 70 годинишнината од Февруарскиот поход во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп се реализира традиционален рекреативен марш под мото „По врвиците на Февруарскиот поход“ на кој учествуваа војници и старешини од касарната „Мирче Ацев“ од Прилеп. На маршот покрај припадниците на АРМ учествуваа планинари…

Леопардите одлично се снаоѓаат и во суровите зимски услови

Во период од 10 до 14 февруари 2014 година во „Зимскиот центар за обука Попова Шапка“ во реонот на Попова Шапка се реализира обука во зимски услови со оклопно-извидувачкиот вод од составот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), стациониран во гарнизонот Тетово. Во текот на обуката во зимски услови,…

Обука на противпожарната бригада на град Скопје од страна на припадници од четата АБХО од 1.мпбр

Како дел од одличната соработка помеѓу АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарната Бригада на град Скопје во период од 10.02. до 14.02.2014 година од  страна на четата за АБХО од составот на 1.мпбр се спроведе обука  на Противпожарната Бригада на град Скопје со цел подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите…

Главна Планирачка Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“ и Советодавна посета на претставници од Врховната команда на сојузничките сили на НАТО (SHAPE)

Како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок 10“ која ќе се реализира во првата половина на месец Април на Армискиот Полигон (АП) „Криволак“ во центарот за обука „Пепелиште“ во период од 10.02. до 14.02.2014 година се одржа Главната Планирачка Конференција (ГПК) за вежбата. Вежбата претставува годишна планска активност од ГШ на АРМ,…

Средба со градоначалниците во зоната на одговорност на гaрнизонот Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка во текот на месец Февруари командантот на гарнизон Прилеп, полковник Жарко Ристески реализира средби со дел од градоначалниците на општините во зоната на одговорност во гарнизонот Прилеп. Средбите отпочнаа на 05.02.2014 година кога е реализирана средба со градоначалникот на Општина Кривогаштани г-дин Тони Заткоски, а следниот ден на 06.02.2014…

Обука во зимски услови во 1.мпбр

Во периодот од 03.02.2014 година до 07.02.2014 година согласно годишниот план за обука, припадниците на оклопно извидувачките водови од 1. и 2. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб и 2.мпб) во реонот на “Красте” Куманово и „Лисец“ во Штип реализираа обука во зимски услови. Целта на обуката е нивно стручно и методско оспособување и извежбување во организација…

Средба на три генерации од родот АБХО

На ден 06.02.2014 година, во просториите на четата за АБХО се реализира средба на старешини од родот АБХО. На средбата присустуваат пензионирани и активни старешини и питомци од “Воената Академија”-Скопје – идните потпоручници од родот АБХО. Баталјонот за Атомско биолошка и хемиска одбрана во АРМ во 1992 година ја продолжува својата мисија наследена од баталјонот…