Обука во зимски услови на припадниците од 1.мпбр

Од почетокот на втората половина на јануари и првата половина на февруари оваа година, согласно годишните планови за обука на потчинетите единици на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), припадниците од оклопно извидувачките водови од пешадиските баталјони, извидувачките одделенија од инженерискиот и артилерискиот баталјон, како и извидувачкиот вод од командната чета, на терените за обука во зимски…

Регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје од 04. до 08.02.2019 година се реализира третата регионална работилница за мултинационалната вежба „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 19 партнер земји и претставници од Здружената команда на НАТО од Неапол. При отворањето на регионалната работилница, директорот на вежбата полковник Звонко Мајсторски им посака добредојде на учесниците…

Посета на Здружената оперативна команда од страна на претставници на земјите учесници на вежбата „REGEX-19“

Претставниците на земјите учесници на вежбата „REGEX-19“ денес реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК) и истите беа примени од страна на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски. Врз основа на годишниот план за вежби на АРМ и ЗОК, во тек е реализација на Иницијалната планирачка конференција (ИПК), за вежбата „REGEX-19“ во хотелот „Holiday Inn“…

Месечно реферирање на командантите на првопотчинетите единици пред командантот на Здружената оперативна команда

Во касарната „Илинден“ во Скопје, се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК), за статусот на борбената готовност за месец јануари 2019 година. Командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, за достигнувањата, реализацијата на плановите и задачите и активностите, обуката и останатите сегменти од…

Биометрија и обработка на место на настан во баталјонот на Воена полиција

Во периодот 21-25.01.2019 година, припадници на баталјонот на Воена полиција во соработка со припадници од Воената полиција од САД, во касарната „Илинден“ во Скопје, реализираа обука на тема „Биометрија и обработка на место на настан“. Обуката беше реализирана од страна на припадници на Воената полиција на САД, а слушатели на истата, покрај припадниците на баталјонот…

Национална работилница за вежбата „REGEX 19“

Од 21 до 25.01.2019 година, во Кампот за обука „Пепелиште“, како дел од планирачкиот процес се реализира националната работилница за вежбата „REGEX 19“, планирана за реализација  во период од 14.10 до 18.10.2019 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ – Велес. На почетокот од националната работилница, директорот на вежбата полковник  Звонко Мајсторски го истакна значењето…

Месечно реферирање пред Командантот на ЗОК

Во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец,  беше реализирано реферирање на командантите на првопотчинетите единици кон командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) генерал-мајор Павле Арсоски за реализацијата на плановите и задачите во изминатиот период, како и за тежишните задачи за периодот кој престои. На активноста, покрај командантите, земаа учество и главните подофицери од првопотчинетите единици. Во…

Одбележување на патронатите на касарните во Петровец и Прилеп

Денес во касарните „Страшо Пинџур“ во Петровец и „Мирче Ацев“ во Прилеп, со полагање на свежо цвеќе беа одбележани патронатите и 76 годишнината од погибието на народните херои Страшо Пинџур и Мирче Ацев. Делегации од Здружената оперативна команда, командата на 1.механизирана пешадиска бригада, командата на воздухопловната бригада, претставници од општина Кавадарци и Музејот на Кавадарци,…

Донација од пакетчиња за најранливите категории на деца

По повод Новогодишните и божиќните празници, воздухопловната бригада традиционално организира акција за разубавување на празниците на одредена група на деца. Припадниците на воздухопловна бригада во соработка со фирмата „Брза пошта“ – Скопје, обезбедија пакетчиња кои во текот на изминатите неколку дена беа поделени на децата од Државното училиште за рехабилитација на деца и млади со…