Работни средби со претставници од Военото Воздухопловство на Р. Италија

На ден 17.12.2013 година (Вторник) во посета на воздухопловната бригада престојуваа четири пилоти, припадници на военото воздухопловство и противвоздушната одбрана на Р. Италија. Посетата на претставниците од ВС на Р. Италија е дел од билатералната соработка на двете Армии за размена на искуства и испитување на можна архитектура на Македонскиот ПВО систем вклучувајки го развојот…

Акција за уредување на кругот на касарната Н.Х. „Страшо Пинџур“

Потврда за континуирано учеството на единиците на Армијата на Република Македонија во активности за зачувување на животната околина како и уредување на животниот простор е и акцијата спроведена на ден 13.12.2013 година (Петок) во касарната Н.Х. „Страшо Пинџур“, Петровец кога се реализира акција за уредување на касарната и засадување на зимзелени садници од бор и…

Работилница на Главните и Први подофицери во 1.мпбр

На ден 05.12.2013 година (четврток) во просториите на 1.Механизирана пешадиска бригада во касарната “Страшо Пинџур” во Петровец, се реализира работилница со Главните и Првите подофицери од 1.Механизирана пешадиска бригада. Работилницата се реализираше на Тема: ”Улогата и функционалните должности на Главните и Првите подофицери во практичното извршување на секојдневните обврски, асистенција на нивните Команданти во командувањето,…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“

Во период од 02-06 декември 2013 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 10” (МБ-10). Планирањето на вежбата се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-3. За време на…

Посета на ученици од ОУ „Јан Амос Коменски“ на воздухопловната бригада

На ден 29.11.2013 година ученици од основното училиште „Јан Амос Коменски“ остварија неколкучасовна посета на воздухопловната бригада како дел од соработката која вбр ја има со цивилните структури, а со цел запознавање на најмладата популација во државата со средствата и активностите на бригадата. При посетата учениците ги поздрави командантот на бригадата, полковник Кире Колевски и…

Вежба на командно место – „ЕСЕН-2013“

Во време од 26.11. до 28.11.2013 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада изведе Вежба на командно место – „ЕСЕН 2013“. Командант на вежбата беше командантот на 1.мпбр, бригадниот генерал Павле Арсоски. Целта на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот во…

Евалуациска посета на декларираните единици на АРМ од составот на ЗОК од страна на делегација од SEEBRIG

На 28-ми и 29ти Ноември 2013 година делегација од SEEBRIG (Југо Источна Европска бригада) предводена од командантот на SEEBRIG бригаден генерал Хакан Есер престојуваше во евалуациска посета на единиците од составот на ЗОК кои се декларирани во SEEBRIG и тоа на механизирана пешадиска чета од составот на 2 мпбр/1 мпбр и инженериски вод од инженерискиот…

Припадниците на ЗОК во поддршка на акцијата „Ден на дрвото“

Персоналот од Здружено Оперативната Команда како и претходните години досега активно се вклучи во акцијата „Ден на дрвото“ која овојпат се одвива под мотото „Засади здравје ! Засади своја иднина“. Симболично во претпладневните часови на првиот снежен ден оваа есен 2013 година акцијата ја отпочна персоналот од командата на ЗОК предводена од командантот на ЗОК…

Годишна анализа на борбена готовност во бригадата за логистичка поддршка

На 25 Ноември во командата на бригадата за логистичка поддршка (брЛп) од страна на командантите на првопотчинетите единици и штабот на бригадата се реализира брифинг за годишната анализа на борбената готовност за 2013 година. Командантите на единиците пред командантот на брЛп потполковник Кенан Рахиќ ги изнесоа планираните и реализираните активности, степенот на обученост на персоналот,…