Логистичка помош на големиот народен собир по повод празнувањето на Свети Пантелејмон

На ден 09.08.2014 година кај манастирската црква “Св. Великомаченик Пантелејмон”  во горно Нерези припадниците на Армијата на Република Македонија во рамки на цивилно воената соработка пружија логистичка поддршка на цивилната манифестација која се оддржува по повод празникот „Свети Пантелејмон“. Припадници од 3 логистички баталјон од бригадата за логистичка поддршка  дадоа голем придонес во реализација на …

Средба на припадниците на оклопно механизираните единици во Чојлија

На ден 25.07.2014 година, во касарната „Чојлија“ во оклопниот баталјон (окб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада се реализира средба на припадници на ОМЕ (оклопно механизирани единици) која е прва ваква средба од формирањето на АРМ. На повеќе генерациската средба присустуваа активни старешини од родот ОМЕ од сите команди и единици на АРМ, пензионирани старешини…

Логистичка помош на цивилна манифестација во село Србјани

На ден 12.07.2014 година во село Србјани во околината на општина Кичево од страна на 2. логистички баталјон (2.логб), од бригадата за логистичка поддршка уште еднаш се пружи логистичка поддршка на културна манифестација организирана од страна на невладини организации и здруженија. Овојпат припадниците од 2.логб со подготовка, транспорт и поделба на храна за 300 лица…

Mетодско надгледна вежба во брЛП: oрганизација на противпожарна заштита

Согласно месечниот планот за обука во командата на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) се изведе воено-стучна обука на тема: „Организација на противпожарна заштита“. Цел на обуката е подготовка и проверка на обученоста на припадниците од составот на командата на брЛП во ракување со опремата и протвпожарните средства, организациската поставеност на противпожарна заштита (ППЗ), како и…

Оддадено признание на македонскиот контингет во мисијата ИСАФ за успешно извршување на задачите

На ден 09.07.2014 година во базата на Главниот Штаб на ИСАФ на свечена церемонија од страна на командантот на командата за поддршка на базата полковникот Пол Џонсон, на најстариот национален претставник, командантот на контингентот и на главниот наредник им беа доделени медали на Соединетите Американски Држави “Медал на американската кампања во Авганистан”. Воедно на целокупниот…

Започнаа спортските натпревари во 1.мпбр за учество на понатамошните натпревари по повод Денот на АРМ

Во рамките на организацијата на спортски натпревари за избор на спортски екипи и поединци, по повод Денот на АРМ, на ден 04.07.2014 година во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово беа организирани натпревари во мал фудбал, одбојка, кошарка, шах и пинг-понг. Спортските игри ги отвори Командантот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Павле Арсоски,…

Висока обученост на персоналот од воздухопловната бригада за борбени активности над и на водени површини

Припадниците на воздухопловната бригада (вбр) во период од 23- 27.06.2014 година реализираат обука во летни услови во Центарот за обука на вода во Охрид. Обуката се реализираат според годишниот план за обука на единицата. Основната цел на обуката е оспособување на припадниците на вбр за совладување на водени препреки и изведување на борбени дејства во…

Тромесечен брифинг за обука во 1.мпбр

Во согласност со План календарот за обука за 2014 година на 23 јуни 2014 година во командата на 1.механизиран пешадиски баталјон во Куманово се одржа Тромесечен брифинг за обука (ТБО) во 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Брифингот претставува планска и редовна активност на која командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Павле Арсоски детално се запозна со…

Заедничка обука на старешините и војниците со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Прилеп

На ден 19 и 20.06.2014 година во кругот на касарните „Боро Менков“ во Куманово „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира заедничка обука на војниците и старешините од 1.механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) и артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, со припадниците на Територијалните противпожарни единици од Куманово и Прилеп. Оваа обука се…