Главна Планирачка Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“ и Советодавна посета на претставници од Врховната команда на сојузничките сили на НАТО (SHAPE)

Како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок 10“ која ќе се реализира во првата половина на месец Април на Армискиот Полигон (АП) „Криволак“ во центарот за обука „Пепелиште“ во период од 10.02. до 14.02.2014 година се одржа Главната Планирачка Конференција (ГПК) за вежбата. Вежбата претставува годишна планска активност од ГШ на АРМ,…

Средба со градоначалниците во зоната на одговорност на гaрнизонот Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка во текот на месец Февруари командантот на гарнизон Прилеп, полковник Жарко Ристески реализира средби со дел од градоначалниците на општините во зоната на одговорност во гарнизонот Прилеп. Средбите отпочнаа на 05.02.2014 година кога е реализирана средба со градоначалникот на Општина Кривогаштани г-дин Тони Заткоски, а следниот ден на 06.02.2014…

Обука во зимски услови во 1.мпбр

Во периодот од 03.02.2014 година до 07.02.2014 година согласно годишниот план за обука, припадниците на оклопно извидувачките водови од 1. и 2. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб и 2.мпб) во реонот на “Красте” Куманово и „Лисец“ во Штип реализираа обука во зимски услови. Целта на обуката е нивно стручно и методско оспособување и извежбување во организација…

Средба на три генерации од родот АБХО

На ден 06.02.2014 година, во просториите на четата за АБХО се реализира средба на старешини од родот АБХО. На средбата присустуваат пензионирани и активни старешини и питомци од “Воената Академија”-Скопје – идните потпоручници од родот АБХО. Баталјонот за Атомско биолошка и хемиска одбрана во АРМ во 1992 година ја продолжува својата мисија наследена од баталјонот…

Работилница за изработка на концептот на операции за вежбата: „МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК-10“

Во Центарот за обука „Пепелиште“ во период од 27 до 31 јануари 2014 година се одржа работилница за изработка на концептот на операции (strategic concept of operations – CONOPS) која претставува фаза во континуираните подготовки за планирањето на вежбата „Македонски Блесок 10“. Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковникот Ѓоко Максимов кој со воведен брифинг…

Презентација на информатички систем за командување и контрола

На ден 28 Јануари (Вторник) во просториите на Здружено Оперативната Команда од страна на претставници на фирмата од Република Турција „Хавелсан“ специјализирана за информатичка опрема беше извршена презентација на информатички систем за командување и контрола таканаречен „Defence out of a box“. На претставниците на фирмата „Хавелсан“ најпрвин им беше посакано добредојде од страна на началникот…

Традиционална годишна средба со цивилните структури во Гарнизон Кичево

На ден 14.01.2014 година во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се одржа годишна анализа на цивилно-воената соработка на 4. механизиран пешадиски баталјон која традиционално се одржува на денешен ден. На денешната активност покрај Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада бригадниот генерал Павле Арсоски присуствуваа бројни високи гости меѓу кои Претседателот на советот на Општина Кичево…

Примопредавање на должност „Командант на 3.механизиран пешадиски баталјон“

На ден 03.01.2014 година, со почеток во 12.00 часот, во касарната “Кузман Јосифовски-Питу” во Тетово, се одржа воена свеченост по повод примо-предавање на должноста Командант на 3.механизиран пешадиска баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). По тој повод на свеченоста присуствуваа: Командантот на бригадата бригаден генерал Павле Арсоски, Командантите на потчинетите единици на 1.мпбр,…

Награди за посебен придонес и вонредно залагање на припадници од контингентот кој се подготвува за мисијата ИСАФ

Во период од 02-18.12.2013 година дел од Контингентот кој се подготвува за упатување во мировна операција во Република Авганистан учествуваше на подготовка за мисија (mission readiness) во Здружениот мултинационален тренинг центар во Хохенфелс-СР Германија. Во текот на подготовките и вежбите низ реални сценарија, приближно до природата на мисијата, припадниците на контигентот решаваа тактички задачи според…