Состанок со Синдикатот на Одбраната и безбедноста во Здружено Оперативната Команда

Денес 26-ти Февруари во Здружената Оперативна Команда (ЗОК), се одржа состанок помеѓу клучниот персонал од ЗОК, првопотчинетите единици и раководството на Синдикатот на одбраната и безбедноста, на кој беа разгледани прашања поврзани со животот и работата на припадниците на Армијата на Република Македонија. Состанокот се организира по барање на Синдикатот на одбраната и безбедноста за…

Инспекција на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

Во деновите 25 и 26 Февруари во Здружено Оперативната Команда (ЗОК), 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Резервни сили, а во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ престојува четиричлен инспекциски тим од Вооружените Сили на Р. Бугарија придружуван од екипа од одделението…

Патронат на касарната „Кузман Јосифовски-Питу Тетово“

Денес, 25 февруари во кругот на касарната „Kузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, беа одбележани патронатот на касарната и 70 годишнината од загинувањето на Народниот херој Кузман Јосифовски-Питу. На свеченоста, покрај припадниците од третиот механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), беа присутни и бројни гости, меѓу кои и претставници на локална самоуправа, верските…

Семинар за имплементација на Законот за заштита и унапредување на животната средина во АРМ

На ден 20 Февруари (четврток) во Командата на бригадата за логистичка поддршка согласно годишниот План на работа на секцијата за цивилно-воена соработка од Здружената Оперативната Команда, се одржа семинар на тема „Спроведување на Законот за заштита и унапредување на животната средина, со тежиште на менаџирање на отпадните материјали“. На семинарот кој е прв од ваков…

Вежба со минско-експлозивни средства во инженерискиот баталјон

На ден 19.02.2014 година на минерското вежбалиште на полигонот „Стенковец“ согласно Планот за обука на инженерискиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада беше реализирана практична обука и извежбување на тема „Изработка и палење на мрежи за фитилно палење“. Целта на обуката е припадниците од инженерискиот баталјон да се извежбаат во правилна, брза и…

Одбележување на Денот на Меѓународнитe Воени спортови во единиците на ЗОК

На ден 18.02.2014 година (вторник) припадниците на Здружено Оперативната Команда и првопотчинетите команди и единици во гарнизоните: Куманово, Штип,Тетово, Кичево, Прилеп и во Скопје масовно се вклучија во одбележувањето на „Денот на Меѓународнитe Воени спортови (МСВС)” кој оваа година по девети пат се изведува во организација на ГШ на АРМ. Одбележувањето на МСВС во ЗОК…

Учество на припадници на АРМ од гарнизонот Прилеп и логистичка поддршка во одбележување на 70 години од „Февруарскиот поход“

На ден 16 Февруари (Недела) по повод одбележувањето на 70 годинишнината од Февруарскиот поход во организација на Сојузот на борци од општина Прилеп се реализира традиционален рекреативен марш под мото „По врвиците на Февруарскиот поход“ на кој учествуваа војници и старешини од касарната „Мирче Ацев“ од Прилеп. На маршот покрај припадниците на АРМ учествуваа планинари…

Леопардите одлично се снаоѓаат и во суровите зимски услови

Во период од 10 до 14 февруари 2014 година во „Зимскиот центар за обука Попова Шапка“ во реонот на Попова Шапка се реализира обука во зимски услови со оклопно-извидувачкиот вод од составот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), стациониран во гарнизонот Тетово. Во текот на обуката во зимски услови,…

Обука на противпожарната бригада на град Скопје од страна на припадници од четата АБХО од 1.мпбр

Како дел од одличната соработка помеѓу АРМ, Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарната Бригада на град Скопје во период од 10.02. до 14.02.2014 година од  страна на четата за АБХО од составот на 1.мпбр се спроведе обука  на Противпожарната Бригада на град Скопје со цел подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите…