Одбележување на 22 години од примопредавањето на касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп

На 18 Mарт 2014 година во касарната „Мирче Ацев“во Прилеп со пригодна свеченост беше одбележана 22 годишнината од заминувањето на тогашната Југословенска Народна Армија и превземањето на касарната од страна на единиците на територијалната одбрана. Во рамките на свеченоста беше положено свежо цвеќе пред бистата на Мирче Ацев и беа построени единиците, пред кои се…

Обука со тактичко беспилотно летало „РАВЕН“

Во период од 10.03 до 14.03.2014 година на спортскиот полигон „Аџитепе“ во Куманово се одржа кондицирање и обука на персоналот за ракување со беспилотното летало „РАВЕН“ кој е дел од новопримената опрема во АРМ. Во обиколка на обуката на ден 13.03.2014 година беа командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) генерал-мајор Методија Величковски и командантот на…

Тромесечни брифинзи за обука и методско огледна вежба: „Извидувачки препад на командно место“

Во период од 10 до 13.03.2014 година во согласност со годишните планови за обука во првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК) пред командантите на единиците се реализираа брифинзи за обука за првото тромесечие од 2014 година. На Тромесечните брифинзи за обука (ТБО), командантите и командирите на потчинетите единици ги брифираа командантите на бригадите за…

Одбележување на 8-ми Март Денот на жената во Здружената Оперативна Команда

На ден 06.03.2014 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) во Куманово по повод 8ми Март – Ден на жената, традиционално беше организиран прием на женскиот персонал во ЗОК од страна на командантот на ЗОК, генерал мајор Методија Величковски и заменик на командантот бригаден генерал Мухамет Рацај. На старешините и цивилни лица од женскиот пол им…

Работилница за финализирање на документи за вежбата „Македонски Блесок-10“

Во Центарот за Обука (ЦО) Пепелиште од 3 до 7 март 2014 година се одржа Работилница за финализирање на документи за претстојната вежба „Македонски Блесок-10“, која ќе се изведе во период од 7 до 12 април 2014 година на АП „Криволак“, кога ќе се реализира НАТО оценување Ниво 2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ)…

Со почит и во сеќавање на загинатите припадници од 1.мпбр

На 4-ти март во Штип, Виница, Куманово и Драчево се одбележа тринаесегодишнината од загинување на капетан Кирчо Димитров и професионалните војници (ПФВ) Теодор Стојановски и Дејан Јакимовски, припадници на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) чии животи трагично завршија во воениот конфликт во 2001 година. Традиционално, на одбележувањето покрај положување на свежо цвеќе на гробните места…

Учество на припадниците од бвнј на курс „Mase Remote Console“ во Република Хрватска

Во периодот од 23. до 28.02.2014 година во Центарот за обука “Рудолф Перишин” во Задар, Република Хрватска, пет припадници од баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бвнј) од воздухопловната бригада (вбр) учествуваа на курс за “Mase Remote Console”. Обуката е дел од билатералната соработка со вооружените сили на Република Хрватска која оваа година по петти…

Церемонија по повод завршување на летачка обука на пилоти од Воздухопловната бригада на АРМ во Република Црна Гора

Вчера, 26-ти февруари 2014 година, на воениот аеродром Голубовци во Подгорица се одржа свечена церемонија по повод завршувањето на повисок степен на летачка обука на хеликоптер Газела на тројца пилоти од Армијата на Република Македонија. На церемонијата покрај Амбасадорот на Република Македонија во Црна Гора, г-дин Александар Василевски присуствуваше и делегација од Министерството за одбрана…

Одбележување на денот на Резервните Сили

Денес 26-ти Февруари (Среда) во касарната „Боро Менков“ во гарнизонот Куманово со воена свеченост се одбележа Денот на бригадата за Резервни Сили. На свеченоста присуствуваа командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски, командантите на првопотчинетите единици од составот на ЗОК, началниците на секции од ЗОК, претставници од подрачните единици на Министерството за…