Гаѓање на цели на земја и во ВоП со ПАТ 20/3 мм

Денес, 27.03.2014 година (четврток) баталјонот за Противвоздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада (вбр) на АП „Криволак“, со персоналот од декларираниот вод ПВО, реализираше боево гаѓање на цели во воздушен простор (ВоП) со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм. Гаѓањето се реализираше во рамките на логорувањето на кое се наоѓаат припадниците на бПВО, на кое…

Средба со градоначалници во зоната на одговорност на гарнизонот Тетово

Во рамките на цивилно воената соработка (ЦВС) во текот на месец март и предлог активности за популаризација на АРМ, командантот на гарнизонот Тетово, потполковник Атанас Пановски реализираше средби со дел од градоначалниците во зоната на одговорност на гарнизонот Тетово. Средбите започнаа на ден 05.03.2014 година со градоначалникот на општина Јегуновце, Тони Коцески, потоа на ден…

Посета на асоцијацијата на воени аташеa акредитирани во Република Македонија на Здруженaта Оперативна Команда

Врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република Македонија со Асоцијацијата на воени аташеа во Република Македонија за 2014 година, денес, (26.03.2014 година) во Здружената оперативна команда (ЗОК) престојуваа резидентните и нерезидентните воени аташеа акредитирани во Република Македонија од вкупно 17 земји. Домаќин на воените аташеа им беше командантот на ЗОК…

Посета на воздухопловната бригада од учениците на СУГС Гимназија „Јосип Броз Тито“ од Скопје

На ден 21.03.2014 година ученици од гимназијата „Јосип Броз Тито“ од Скопје остварија посета на воздухопловната бригада (вбр) како дел од соработката која вбр ја има со цивилните структури. Целта на посетата беше учениците да се запознаат со професијата воен пилот, како и со вооружувањето, опремата и редовните активности на бригадата. На почетокот учениците ги…

Командите и единиците на Здружената оперативна команда во поддршка на акцијата „Ден на Пролетта“ и „Македонија земја на цвеќето“

На ден 21.03.2014 година во гарнизоните: Куманово, Скопје, Штип, Тетово, Кичево и Прилеп припадниците од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите команди и единици (ппе) традиционално ја подржаа еколошката акција „Ден на пролетта“ која оваа година се оддржува и под мотото: „Македонија земја на цвеќето – земја на розите“. Во еколошките активности се засадија повеќе…

Обука со снајперисти во гарнизонот Тетово

Во период од 17.03 до 21.03.2014 година во гарнизонот Тетово беше реализирано обука за снајперисти со војниците кои се поставени на формација. Истата беше реализирана од страна на инструктори од составот на полк за Специјални Операции (пСО). Обуката започна со прикажување на наставен филм за историската важност на снајперистот во борба, за истата да продолжи…

Реализација на Финалната Координативна Конференција за вежбата „Македонски Блесок 10“

Во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ во период од 17-21.03.2014 година се реализираше Финалната Координативна Конференција (ФКК) за вежбата „Македонски Блесок 10“ (МБ-10). Во истиот период во ЦПО „Пепелиште“ се реализира и Иницијалната Планирачка конференција (ИПК) за претстојната ситуационо-тактичка вежба на терен „Брз Рис 14“ која ќе се реализира во касарната „Чеде Филиповски-Даме“…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Здружено Оперативната Команда и дел од првопотчинетите единици

На 19 и 20 Март во Здружената Оперативната Команда (ЗОК) на АРМ, 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Резервните сили престојуваше инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим беше составен од припадници на Вооружените Сили на Република Албанија, Република Хрватска,кои беа придружувани…

Дислокација на цистерни и контејнер со помош на транспортен хеликоптер Ми-17

Денес (19.03.2014) година во водухопловната бригада се изврши дислокација на цистерни и контејнер од објектот „Бански Рид“, со помош на хеликоптер Ми-17 од составот на сквадронот за транспортни хеликоптери. Поради сложеноста на задачата, најпрвин се одржа брифинг на кој се планираше рутата по која ќе се лета, мерките за безбедност кои треба да се почитуваат,…