Ситуациони Тактички Вежби со пребазирање на единиците во 1. механизирана пешадиска бригада

Во периодот од 04.11 година до 27.11.2014 година, согласно годишниот план за обука, припадниците од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во реонот за обука на потчинетите единици реализираа ситуациони тактички вежби (СТВ) со пребазирање на единиците. Целта на обуката е стручно и методичко оспособување и извежбување во организација, изведување и извршување на тактички задачи како…

Обука на тема „Борба во урбана средина“ во 3 и 4.механизиран пешадиски баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада

Во период од 24.11 до 26.11.2014 година во гарнизонот во Тетово беше реализирана обука на тема “Борба во урбана средина“ со припадници од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада. Претходно истата обука беше реализирана и со старешини од основните единици на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб). Обуката започна со општи…

Посета на ученици од СОУ „Ристе Ристески-Ричко“ на касарната во Прилеп

Во рамките на цивилно воената соработка на ден 14.11.2014 година, касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп ја посетија 50 ученици со нивните професори од трета и четврта година на електро-машинската насока од СОУ „Ристе Ристески-Ричко“ од Прилеп. Во времетраење од два наставни часа учениците имаа можност да разгледаат дел од техниката и опремата со кои располага…

Обука за одржување на возилата „Ивеко 80,17“ и „Ивеко Еурокарго“

Во период од 10-14 октомври во капацитетите на Техничкиот-ремонтниот центар согласно планот за билатерална соработка помеѓу Министерството за одбрана на Република Македонија и Република Италија, се реализираше обука за одржување на возилата „Ивеко 80,17“ и „Ивеко Еурокарго“. Обуката ја посетуваа припадници на АРМ на формациско место –механичари на кои од страна на инструкторите им се…

Одбележување на Денот на инженеријата

На ден 13. ноември (четврток), во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод денот на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и седумдесет години од формирањето на инженериската бригада на ГШ на НОВ. На свеченоста покрај командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски присуствуваа: Директорот…

Посети на воздухопловната бригада од страна на делегација од Армијата на Република Грција и НАТО канцеларијата за врски во Скопје

Денес, 6 ноември 2014 година во воздухопловната бригада (вбр) се реализира билатерална средба со претставници од армијата на Република Грција во врска со Air Situation Data Exchange (ASDE) програмата. Целта на посетата беше да се утврди во која фаза е договорот за реализација на програмата, како и теми поврзани со воздушно набљудување и иницијативи на…

Кондиционo рекреативен марш на припадниците од ЗОК

Денес, 5 ноември 2014 година, старешините и цивилните лица од составот на ЗОК реализираа кондиционо рекреативен марш. Маршот, се реализираше во реонот на с. Младо Нагоричане и истиот беше со должина од 15 (петнаесет) километри. Оваа активност се изведува неколкупати годишно, а целта е одржување на кондицијата на припадниците на ЗОК на потребно рамниште. За…

Свечено испраќање на седумнаесеттата ротација на медицинскиот тим во мировната мисија АЛТЕА

Денес, 31-ви октомври, во Командата на бригадата за логистичка поддршка (брЛП), се одржa свеченост по повод упатувањето на 17-тата ротација на медицинскиот тим во мировната мисија АЛТЕА, Босна и Херцеговина. Оновна цел на мисијата е медицинска поддршка од примарно ниво-РОЛЕ 1 за потребите на силите на ЕУФОР во кампот „Бутмир“. Командантот на брЛП, полковник Владимир…

Посета на тим на европската команда на Вооружените Сили на САД на дел од првопотчинетите единици од Здружената Оперативна Команда

Во периодот од 28 до 31. октомври 2014 година тим од европската команда на вооружените сили на САД (USEUCOM) реализираше посета на дел од првопотчинетите единици од Здружената оперативна команда (ЗОК). На 28-ми октомври тимот престојуваше во инженерискиот баталјон (инжб) и четата за АБХО од составот на 1. механизирана пешадиска бригада при што им се…