Методско нагледна вежба во 1.мпбр за еднообразност во постапките од Правила во АРМ

На ден 10.09.2014 година (среда) во касарната „Н. Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) изведоа методско-нагледна вежба по темите: „Правило за сместување и ред во АРМ“, „Правило за распоред на работното време во АРМ“ како и реализација на „Планот за утринска смотра“. Целта…

Во рамки на Цивилно Воената Соработка на 1.мпбр реализирани средби со градоначалниците на Свети Николе и Крива Паланка

На ден 09.09.2014, година командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Павле Арсоски оствари средба со градоначалникот на општина Свети Николе, господин Зоран Тасев. На средбата која се реализирааше во просториите на општината, се разговараше за продлабочување на воспоставената меѓусебна цивилно-воена соработка како и можноста за асистенција и давање поддршка од страна на…

Одбележување на 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Македонија во мисиите „ИСАФ“ во Авганистан и „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина

Во мисиите „ИСАФ“ во Авганистан и „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина на свечен начин се одбележа Денот на Независноста на Република Македонија . На ден 08.09.2014 година во базата во Главниот Штаб на ИСАФ и на ден 09.09.2014 година во базата Бутмир во Сараево, на свечена церемонија беше одбележан Денот на Независноста на Република Македонија.…

Одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, во посета на Здружено Оперативната Команда и потчинетите единици

На ден 05.09.2014 година во Здружената Оперативната Команда (ЗОК), прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и воздухопловната бригада (вбр), престојуваше персонал од канцеларијата на одбранбеното аташе на САД во Република Македонија предводено од полковник Томас Батлер. Претходно на ден 03.09.2014 година военото аташе и персоналот од канцеларијата престојуваше во воено медицинскиот центар (ВМЦ) од бригадата за…

Крводарителски акции во касарните во Кичево и Штип по повод 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Македонија

На ден 03.09.2014 година во касарната „Чеде Филипоски-Даме“ во Кичево и на ден 04.09.2014 година во касарната „Јане Сандански“ во Штип се спроведе акција за доброволно дарување на крв по повод 8-ми Септември – Денот на Независноста на Република Македонија. Во оваа прилика припадниците на 4.механизиран пешадиски баталјон и 2.логистички баталјон од Кичево ја покажаа…

Предавање на командантот на ЗОК на слушателите на школата за млади лидери во Охрид

На ден 27 Август 2014 година во Охрид, командантот на Здружено Оперативната Команда генерал мајор Методија Величковски оддржа предавање на слушателите на петтата по ред школа за млади лидери, која е проект по иницијатива на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. На предавањето на тема Воено Лидерство кое се проследи со голем интерес, од…

Одбележување на денот на 3.мпб

Денес (27.08.2014 година) во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На свеченоста присуствуваа: заменикот на командантот на 1.мпбр полковник Велин Стојановски, претставници од 1.мпбр, локалната самоуправа, МВР, локалните медиуми и други гости. Командантот на…

Пренесување на знаења во обуката на снајперисти

Припадниците на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада во периодот од 18.08 до 22.08.2014 година реализираа петдневна стручно-специјалистичка обука „Курс за снајперисти“ на гарнизонското стрелиште „Еребино“ во Тетово. Целта на обуката е воено-стручно и методско надградување на знаењата на војниците снајперисти. Одговорен за курсот беше одреден постар водник 1…

Свечено одбележан денот на АРМ во Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици

На ден 18.08.2014 година со почеток во 10.00 часот во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и гарнизоните каде што се распоредени првопотчинетите единици: Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево, Прилеп се одржаа воени свечености по повод 18ти Август-Ден на Армијата на Република Македонија. По полагањето цвеќе на бистите на народните херои, чии имиња ги носат касарните,…