Средба на тимот на АРМ во Командата за обука, советување и асистенција – Север во мисијата Одлучна поддршка со командантот на Командата

Во Командата за обука, советување и асистенција – Север (КОСА-С), старешините од тимот на Армијата на Република Македонија (АРМ) кој е распореден во оваа команда оствари средба со командантот на КОСА-С бригаден генерал Хералд Ганте. На средбата од страна на генералот Ганте е оддадено признание на тимот на АРМ за професионализмот и успехот со кој…

Од активностите на припадниците на Армијата на Република Македонија во мисијата Одлучна поддршка во Авганистан

Со отпочнувањето на новата мисија на Алијансата во Авганистан – мисијата за обука и менторирање наречена „Одлучна поддршка“ припадниците на Армијата на Република Македонија – офицерите во Командата Север, старешините во Командата на Кабул, како и мировниците кои ја обезбедуваат главната команда на „Одлучна поддршка“ отпочнаа со активности и извршување на доделените задачи. Припадниците на…

Работилница за изработка на планот за вежбата „Македонски Блесок 11“ (EXPLAN)

Во ЦО Пепелиште од 02 до 06 февруари 2015 година се одржа Работилница за изработка на планот за претстојната вежба: „Македонски Блесок 11“ на која ќе се реализира НАТО оценување Ниво 2 на чета Воена Полиција (чВП) и самооценување Ниво 1 на Ренџерска чета (Рч). Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковник Звонко Мајсторски кој…

Соработка на воздухопловната бригада со военото воздухопловство на Р. Хрватска во делот на воздухопловно техничкото одржување

Во периодот од 12.01 – 23.01.2015 година во воздухопловната бригада (вбр) се реализираа состаноци со припадници на военото воздухопловство и противвоздушната одбрана на Р. Хрватска. Посетата на тимот од Р. Хрватска е дел од билатералната соработка на Армија на Република Македонија и Армијата на Р.Хрватска за размена на искуства и соработка во делот на воздухопловно…

Обука на тема „Постапки во воено заробеништво“

Во период од 13.01 до 15.01.2015 година со припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада беше реализирана обука на тема „Постапки во воено заробеништво“. Обуката беше реализирана во теоретски и практичен дел според дадените теми: „Заробеништво и права на воени заробеници“, „Методи на испитување на воени заробеници“, „Пасивен отпор на…

Во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се оддржа годишна анализа на цивилно-воената соработка

На ден 14.01.2015 година во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се оддржа анализа на цивилно-воената соработка во зоната на одговорност на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) која традиционално се оддржува секоја година на овој ден. На годишната анализа на цивилно-воената соработка покрај Командантот на 1.мпбр бригадниот генерал Павле Арсоски…

Примопредавање на должност командант на баталјонот за врски

Денес 13.01.2015 година во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должност командант на баталјонот за врски (бв) од составот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК). На свеченоста присуствуваа заменик на командантот на ЗОК бригаден генерал Мухамeт Рацај, началникот на штаб на ЗОК бригаден генерал Стојан Димчов, командантот на 1.мпбр бригаден…

Одбележан патрониот празник на касарната „Мирче Ацев“ – Прилеп

На ден 04.01.2015 година (недела) во кругот на касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, беа одбележани патронатот на касарната и 72 годишнината од загинувањето на Народниот херој Мирче Ацев. На свеченоста, покрај припадниците од артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, беа присутни и бројни гости, меѓу кои и претставници на локална самоуправа,…

Хуманитарна акција во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници во артб

Денес, 26.12.2014 година, во рамките на цивилно воената соработка, во пресрет на Новогодишните и Божиќните празници, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада организираа хуманитарна акција со која беа обезбедени новогодишни пакетчиња за децата од ОУ „Пецо Даскалот“ во с. Вранче општина Долнени. Делегација, предводена од командантот на артб, полковник…