Средното Економско училиште „Васил Антевски – Дрен“ од Скопје во посета на касарната „Илинден“ и баталјонот на Воената Полиција

Денес 06.03.2015 година ученици од средното Економско училиште „Васил Антевски – Дрен“ од Скопје реализираа еднодневна посета во касарната „Илинден“ и баталјонот на Воената полиција (бВП) како дел од соработката со која единицата ја има со цивилните структури. За време на посетата учениците имаа можност да се запознаат со животот и работата на припадниците на…

Посета на 1.мпбр од страна на инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

На ден 04.03.2015 година во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) престојуваше инспекциски тим од Вооружените Сили на Р.Словенија и Р. Хрватска придружуван од екипа од Одделението за верификација и контрола на вооружувањето при Министерство за одбрана на Република Македонија. Посетата е со цел согледување на состојбата по специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот…

Припадниците од баталјонот на Воената Полиција успешно ја реализираа обуката во зимски услови

Во период од 02.02. до 26.02.2015 година во центарот за обука во зимски услови „Попова Шапка“ припадниците од баталјонот на Воена Полиција (бВП) во неколку групи реализираа специфична обука во зимски услови. Обуката е дел од редовните вежбовни активности согласно Планот за обука на бВП и има за цел обучување за извршување на задачи во…

Одбележување на „Денот на 1. механизиран пешадиски баталјон“

Денес 26.02.2015 година (четврток) во касарната „Боро Менков“ Куманово, со воена свеченост припадниците од 1 механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) го одбележаа 26-ти Февруари, Денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, 26-ти февруари е одреден за Ден на првиот механизиран пешадиски баталјон, како датум…

Одбележување на патрониот празник на касарната „Kузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Денес, 25 февруари 2015 година во кругот на касарната „Kузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, беше одбележан патрониот празник на касарната и 71 годишнината од загинувањето на Народниот херој Кузман Јосифовски-Питу. На одбележувањето на патронатот беа присутни бројни гости и претставници од јавниот и политичкиот живот, здруженија на граѓани, припадници на верските заедници, владини и невладини организации…

Обука на тема: „Архитектура и конфигурирање на Windows Server 2003 и основи на Microsoft Server 2008 R2“

Во период од 16.02.-20.02.2015 година во потчинетите единици на Здружената Оперативна Команда (во прва механизирана пешадиска бригада) се одржа обука на тема: „Архитектура и конфигурирање на Windows Server 2003 и основи на Microsoft Server 2008 R2“. На активноста учествуваа припадници од потчинетите единици кои во иднина ќе бидат одговорни за работата на компјутерските мрежи во…

Во единиците на Здружената Оперативна Команда одбележан Денот на Меѓународен Совет за Воени спортови

На ден 18.02.2014 година (среда) во гарнизоните: Куманово, Петровец, Штип, Тетово, Кичево, Прилеп и Скопје припадниците на Здружено Оперативната Команда (ЗОК) и потчинетите команди и единици го одбележаа Денот на Меѓународниот Совет за Воени спортови (МСВС). Оваа година по десетти пат припадниците на командите и единиците од составот на ЗОК активно се вклучуваат во оваа…

Обука во зимски услови со припадниците од 1.мпбр

Во период од 09.02-13.02.2015 година припадници oд 3.механизиран пешадиски бататалјон (3.мпб) и инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), на повеќе локации во реонот на Попова Шапка реализираа обука во зимски услови. Обуката се реализираше според однапред подготвен план, низ различни теми: движење по длабог снег, изработка на објекти за престој и…

Реализирани првите летови со новите пилоти

Во воздухопловната бригада (вбр) од составот на Здружената оперативна команда новопоставените пилоти со успех ги реализираа своите први летови со транспортните и борбените хеликоптери во составот на АРМ. Пилотите со чин поручник Стефан Ѓорѓиев, Ива Матиќ, Дејан Славевски и Трајче Јовковски распоредени во сквадронот за транспортни хеликоптери (стх) и сквадронот за борбени хеликоптери (сбх) пред…