Посета на Здружената Оперативна Команда од асоцијацијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија

На ден 26.03.2015 година во Здруженaта Оперативна Команда (ЗОК) се оствари средба помеѓу асоцијацијата на воени аташеа акредитирани во Република Македонија претставена од резидентни и нерезидентни воени аташеа од 11 земји и клучниот персонал од ЗОК. Посетата е редовна активност која се реализира на годишно ниво врз основа на Програмата за соработка на Министерството за…

Обука за ракувачи во потчинетите единици на бригадата за логистичка поддршка

Во потчинетите единици од составот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП) во гарнизоните Кичево, Штип и Скопје во период од 16 март до 24 април се спроведува обука за ракувачи со материјални средства. Согласно Планот и Програмата креирани од страна на изведувачите на курсевите, цел на обуката е оспособување на ракувачите и останатите лица кои…

Вежби во гаѓање со вооружување на ОМЕ

Во деновите 10, 16 и 24 март 2015 година реализирани се “Вежби во гаѓање со вооружувањето на ОМЕ” со, според новата организациско формациска структура, тенковски чети од тенковскиот баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада. Гаѓањата се реализираа на стрелиштето Петровец во секторот “Минијатурно тенковско стрелиште” со командирите на тенкови и нишанџии на тенк Т-72.…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 11“

Во период од 16-20 март 2015 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализира Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски блесок 11”. Планирањето на вежбата се реализира врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-3. За време на отварањето…

Обиколка на Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици од страна на инспекциски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Во период од 18 до 19 март инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ изврши обиколка на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици на ЗОК. Инспекцискиот тим составен од припадници на Вооружените Сили на Република Австрија и Република Словачка, придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето…

Крводарителна акција во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, денот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се реализира акција за доброволно дарување на крв. Со пораката „Крвта спасува живот, дарувајте мал дел од вашата крв, зошто утре можеби и нам ќе ни треба“,…

Финални спортски натпревари во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, ден на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) која е најголемата единица од составот на здружената оперативна команда,  на ден 17.03.2015 година на спортските терени во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одиграа финални спортски натпревари. На овие  натпреварувања и покрај тоа што во преден план…

Стационарно логорување на инженерискиот баталјон на АП Криволак

Во периодот од 09.03. до 16.03.2015 година согласно Планот за обука во потчинетите единици на Здружената Оперативна Команда припадниците од инженерискиот баталјон (инжб), од состав на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа стационарно логорување на Армискиот полигон (АП) „Криволак“. Целта на логорувањето беше обучување и извежбување на припадниците на инжб во правилна и безбедна работа при…

Успешно завршена обука за безбедносни полиси

Денес 13.03.2015 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) од страна на командантот на ЗОК се доделија Уверенија на посетителите на обуката „Планирање, менаџирање и дистрибуција на безбедносни полиси во информатички мрежи“. На обуката организирана од страна на секцијата Ј-6 од ЗОК присуствуваше клучниот персонал од секциите за врски од ЗОК и првопотчинетите единици, а се…