Клучниот персонал од Здружената Оперативна Команда во посета на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип

Денес, 30.09.2014 година, согласно Годишниот План за работа на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), клучниот персонал од командата и првопотчинетите единици реализираа посета на Универзитетот „Гоце Делчев“ (УГД) во Штип. Согласно програмата во текот на посетата се реализираа следните активности: состанок со раководството на универзитетот, запознавање на универзитетот и неговата структура и улога во образовниот систем…

Размена на искуства помеѓу припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и македонската спортска стрелачка федерација

Армијата на Република Македонија и македонската спортска стрелачка федерација (МССФ) ја продлабочија меѓусебната одлична соработка со размена на искуства во областа на стрелачките вештини. Припадници од единиците на Здружената Оперативна Команда и претставници од МССФ во касарната „Илинден“ во Скопје и стрелиштето „Петровец“, во периодот од 22. до 26. септември 2014 година разменуваа искуства во…

Подготвителни гаѓања со Организацијата на резервни офицери на Република Македонија

Во соработка со Организацијата на резервни офицери на Република Македонија (ОРОРМ), на ден 27.09.2014 година (сабота), на стрелиштето “ПЕНУШ“ во близина на Штип се одржа подготвително гаѓање на реден број 1 со автоматска пушка 7,62 мм (АП 7,62 мм). На резервните старешини пред почетокот на гаѓањето им беше презентирано тактичко техничките карактеристики, намена и борбени…

Стручно-специјалистичка обука „Исхрана во природа“

Во период од 22.09 до 26.09.2014 година со припадниците од извидувачкиот вод од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) беше реализирана стручно-специјалистичка обука „Исхрана во природа“. Обуката се одвиваше во околината на градот Пехчево, во местото викано „Бел камен“. Во текот на обуката, припадниците на извидувачкиот вод ги…

Стручно-специјалистичка обука на четата за АБХО во теренски услови

Во период од 22.09. до 26.09.2014 година на АП „Криволак“ припадниците на четата за АБХО од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) реализираа стручно-специјалистичка обука во теренски услови. Цел на обуката беше да се развијат вештини и способности на персоналот од единицата во поддршка на единиците на Армијата на Република Македонија и на цивилните…

Од активностите на медицинскиот тим во мисијата АЛТЕА

Во периодoт од 18 до 26.09.2014 година припадниците на АРМ од медицинскиот тим во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина имаа неколку активности со кои се афирмираше македонскиот тим во мисијата. Најпрвин на ден 18.09.2014 година македонскиот контингент во кампот Бумир – Сараево, беше посетен од страна на делегација предводена од командантот на Националната гарда…

Вежба на командно место во Здружената Оперативна Команда

Во период од 24 до 25.09.2014 година во просториите на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира обука и извежбување на припадниците од ЗОК во работа на командно место. Активноста „Вежба на командно место“ (ВКМ) се реализира согласно Упатството за вежби на АРМ, со цел извежбување на потребните процедури на штабот во процесот на донесување на…

Посета на асоцијацијата на одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентните одбранбени аташеа акредитирани во Република Македонија од вкупно 11 земји, врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија, на ден 24.09.2014 година престојуваа во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На одбранбените аташеа им беше посакано добредојде од страна на командантот на 1.мпбр бригаден…

Инспекција во 1.мпбр на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“

На ден 23-ти септември во 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) престојуваше четиричлен инспекциски тим од Вооружените Сили на Кралството Норвешка придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето при Министерство за Одбрана на Република Македонијаа во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим изв обрши иколка…