Обиколка на Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици од страна на инспекциски тим согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Во период од 18 до 19 март инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ изврши обиколка на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите единици на ЗОК. Инспекцискиот тим составен од припадници на Вооружените Сили на Република Австрија и Република Словачка, придружуван од екипа од одделението за верификација и контрола на вооружувањето…

Крводарителна акција во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, денот на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се реализира акција за доброволно дарување на крв. Со пораката „Крвта спасува живот, дарувајте мал дел од вашата крв, зошто утре можеби и нам ќе ни треба“,…

Финални спортски натпревари во пресрет на Денот на 1.мпбр

Во рамки на програмата за одбележување на 2-ри Април, ден на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) која е најголемата единица од составот на здружената оперативна команда,  на ден 17.03.2015 година на спортските терени во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одиграа финални спортски натпревари. На овие  натпреварувања и покрај тоа што во преден план…

Стационарно логорување на инженерискиот баталјон на АП Криволак

Во периодот од 09.03. до 16.03.2015 година согласно Планот за обука во потчинетите единици на Здружената Оперативна Команда припадниците од инженерискиот баталјон (инжб), од состав на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа стационарно логорување на Армискиот полигон (АП) „Криволак“. Целта на логорувањето беше обучување и извежбување на припадниците на инжб во правилна и безбедна работа при…

Успешно завршена обука за безбедносни полиси

Денес 13.03.2015 година во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) од страна на командантот на ЗОК се доделија Уверенија на посетителите на обуката „Планирање, менаџирање и дистрибуција на безбедносни полиси во информатички мрежи“. На обуката организирана од страна на секцијата Ј-6 од ЗОК присуствуваше клучниот персонал од секциите за врски од ЗОК и првопотчинетите единици, а се…

Методска и военостручна обука со новопримените потпоручници

Во период од 09.02 до 13.03.2015 година во 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна команда (ЗОК) се реализира методска и военостручна обука со потпоручниците, идни командири на водови, распоредени во составот на 1.мпбр. Обуката е со цел новопоставените потпоручници да добијат практична надградба на нивните знаења. На почетокот на обуката потпоручниците…

Тромесечни брифинзи за обука во првопотчинетите единици на ЗОК

Во период од 05.03 до 12.03.2015 година согласно годишниот План за обука во првопотчинетите единици од составот на Здружена Оперативната Команда се реализираа тромесечни брифинзи за обука (ТБО) за првото тромесечие од 2015 година. На брифинзите командантите на единиците се запознаа со степенот на реализираните содржини и активности од доменот на обуката и со нивото…

Одбележување на денот на Резервни Сили

Денес 11 март во касарната „Боро Менков“ во гарнизонот Куманово со воена свеченост се одбележа Денот на резервни сили. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, 11-ти март е одреден за Ден на резервни сили како датум со кој се одбележува превземањето на првата караула, а…

Заврши обуката во зимски услови

Во периодот од 23.02.2015 година до 06.03.2015 година припадниците од 1. и 2. механизиран пешадиски баталјон (1.мпб и 2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во реонот на “Лисец” – Плачковица реализираа обука во зимски услови. Согласно годишниот план за обука со ова заврши циклусот на обука во зимски услови на високо планинско…