Асоцијацијата на Воени аташеа во посета на Гарнизонот Прилеп

На ден 21 април 2015 година, во посета на артилерискиот баталјон (артб) од 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена Оперативна Команда, престојуваа одбранбените аташеа акредитирани во Република Македонија. Посетата се реализира согласно Програмата за соработка на Министерството за одбрана на Република Македонија со Асоцијацијата на одбранбени аташеа во Република Македонија за 2015 година. Од страна на…

Достојна презентација на Армијата на Република Македонија од припадниците на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна поддршка“

Припадниците на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна Поддршка“ со професионалното и посветено извршување на поставените задачи на најдобар можен начин продолжуваат со успех да ја претставуваат Армијата на Република Македонија. По неодамнешното одликување на командирот на водот за заштита на силите oд македонскиот контингент, на ден 16.04.2015 година уште седум припадници на АРМ од составот…

Припадниците од Здружената Оперативна Команда и потчинетите команди и единици во хуманитарна акција за помош на маргинализираните групи граѓани

Во изминатите неколку дена во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и потчинетите единици (пе) на ЗОК се спроведе хуманитарна акција во прибирање на прехрамбени производи, школски прибор, хигиенски средства и облека наменети за загрозените семејства, самохрани родители, деца и младинци од еднородителски семејства со социјален ризик. Хуманитарната акција, која се одвива под мотото „Сите заедно да…

Успешна реализација на вежба „Бран“ од страна на водот за врски од составот на воздухопловната бригада

На 15 и 16.04.2015 година припадниците на водот за врски од воздухопловната бригада (вбр) од составот на Здружената Оперативна Команда, согласно годишниот календар за обука ја реализираа вежбата „БРАН“. Цел на вежбата беше поставување на центар за врски на КМ (командно место) на вбр според планот за врски, организација на живот и работа на КМ,…

Разгледана можноста за соработка помеѓу Здружената Оперативна Команда и Оперативната Команда на Вооружените сили на Република Полска

На ден 14.04.2015 година во посета на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) во Куманово престојуваше воена делегација од Вооружените Сили (ВС) на Република Полска предводена од командантот на Оперативната Команда (ОК), генерал потполковник Марек Томашицки. Воената делегација ја придружуваше амбасадорот на Република Полска во Република Македонија неговата екселенција Јачек Мултановски и военото аташе на Р. Полска,…

Свечено одбележан 10. Април „Ден на артилерискиот баталјон“

Со пригодна воена свеченост која се одржа во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, денес, 9 април 2015 година припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) , Здружена Оперативна Команда го одбележаа 10. Април, Денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили…

Курс за обука на ракувачи со муниција и минско експлозивни средства

Во период од 30 март до 9 април, во организација на Ј-4 на ГШ на АРМ се реализира Курс за обука на ракувачи со муниција и минско експлозивни средства (МиМЕС). Курсот го изведуваа сертифицирани инструктори на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) кои непосредно извршуваат должност од оваа област. Цел на обуката е стручно оспособување на ракувачите…

Признание за високиот професионализам на припадниците на АРМ во мисијата „Одлучна поддршка“

За кратко време од отпочнување на извршување на задачите во мисијата „Одлучна поддршка“ македонските мировници продолжија да докажуваат дека со врвен професионализам и посветеност во извршување на задачите остануваат посакуван партнер за соработка од земјите членки на НАТО и останатите коалициони сили кои учествуваат во мисијата. Уште еден доказ за ова е доделување на одликување…

„Отворен ден за цивилните структури“ во шест гарнизони на АРМ

Во рамките на организација на прославата на 2 Април, Денот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од составот на Здружената Оперативна Команда на ден 27.03.2015 година во касарните каде се стационирани единиците од составот на 1.мпбр се организира и реализира „Отворен ден за цивилните структури“. На отворениот ден присуствуваа претставници на локалната самоуправа, приватни фирми…