Примопредавање на должност командант на баталјонот на воена полиција

Денес 26 август 2015 година (среда), во касарната „Илинден“ во Скопје, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на баталјонот на воена полиција (бВП) од состав на Здружената Оперативна Команда (ЗОК). Должноста командант на бВП од потполковник Роберт Тасевски ја прими потполковникот Васко Коколански кој досега ја извршуваше должноста началник на штаб во…

Присуство на делегација од АРМ на смена на командантот на SEEBRIG во Лариса, Грција

Делегација на АРМ предводена од бригаден генерал Павле Арсоски на ден 20 и 21.08.2015 година, присуствуваше на свеченост а по повод смена на командантите на SEEBRIG (South-Eastern Europe Brigade – Југо Источната Европска Бригада), во Лариса, Грција. SEEBRIG е формирана во 1999 година, како резултат на договорот за регионална соработка на полето на одбраната познат…

Свечено одбележан Денот на АРМ во Здружената оперативна команда и првопотчинетите единици

Денес 18.08.2015 година во гарнизоните Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево, Прилеп, каде се стационирани потчинетите единици на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се одржаа воени свечености по повод прославата на 18ти Август, Денот на Армијата на Република Македонија. Претходно на ден 17.08.2015 година , согласно Правилото на воен протокол, со одржување на свечен собир на…

Крводарителна акција во гарнизонот Петровец

На ден 14.08.2015 година во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се реализира акција за доброволно дарување на крв во рамките на програмата за одбележување на Денот на АРМ – 18ти Август. Во крводарителната акција која се реализира на ниво на гарнизонот Петровец, учествуваа припадниците на воздухопловната бригада, командата на прва механизирана пешадиска бригада и…

Во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп одбележана 14 годишнината од загинувањето на припадниците на АРМ кај месноста „Карпалак“

Денес, 07 Август 2015 година во касарната “Мирче Ацев“ во Прилеп, со воена церемонија се одбележаа четиринаесет години од загинувањето на десет припадници од резервниот состав на АРМ од гарнизон Прилеп во воениот конфликт во 2001 година. Во чест на загинатите припадници пред спомен одбележјето во кругот на касарната свежо цвеќе положија делегација од гарнизон…

Кондиционо-тактички маршеви во единиците на 1.мпбр

Во месец јули 2015 година во потчинетите единици на 1. механизирана пешадиска бригада од составот на Здружено Оперативната Команда беа реализирани планираните кондиционо-тактички маршеви. Маршевите претставуваат плански активности според календарот за обука на 1.мпбр за 2015 година и нивна главна цел е подобрување на тактичката и физичката подготвеност на персоналот. За време на маршот сите…

Финален испит за ноќно гаѓање

На 14 и 15.07.2015 година со новите пилоти од составот на сквадронот за транспортни хеликоптери (стх) од составот на воздухопловната бригада, Здружено оперативна команда, се реализира финален испит за ноќно летање. Како дел од испитот на ден 14.07 беше реализирано ноќно летање во реонот на аеродромот „Александар Велики“, а потоа беше реализиран испитот кој пилотите…

Реализирано боево гаѓање со Противавионски топ со питомци од Воената Академија

На ден 15.07.2015 година, баталјонот за противвоздушна одбрана (бПВО) како дел од стручно специјалистичката обука, со питомци од родот артилериско ракетни единици за противвоздушна одбрана (АРЕ ПВО) од 4-та година на Воената Академија (ВА) „Генерал Михајло Апостолски“ реализира одделенско боево гаѓања на цели на земја со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм на реден број 1…

Реализација на Иницијална планирачка конференција за вежбата “Freedom Shock” во баталјонот на Воена Полиција

Во период од 09.07 до 10.07.2015 година во баталјонот на Воена полиција (бВП) се реализира иницијална планирачка конференција за билатералната вежба за инплементација на “Freedom Shock” концептот. На конференцијата припадниците од бВП и претставници на Армијата на Соединетите Американски Држави ги дефинираа темите, насоките и планот по кој ќе се реализира вежбата за примена на…