Примопредавање на должност командант на артилериски баталјон

На ден 19.10.2015 година во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп се реализира воена свеченост по повод примопредавањето на должноста, командант на артилериски баталјон помеѓу, полковник Жарко Ристески кој досега ја извршуваше оваа должност и новопоставениот командант потполковник Ивица Цветковски. На свеченоста присуствуваа: командантот на Здружена оперативна команда бригаден генерал Васко Ѓурчиновски, командантот на прва механизирана…

Со воена свеченост одбележан Денот на Здружената Оперативна Команда

Денес 16 октомври во касарната „Боро Менков“ во Куманово Здружената Оперативна Команда (ЗОК) со воена свеченост го одбележа по втор пат денот на единицата. Со одлука на претседателот на Република Македонија и врховен командант на вооружените сили Ѓорѓе Иванов, 17.октомври е определен за ден на Здружената Оперативна Команда како спомен на одбележување согласно традициите на…

Одбележување на денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување

Денес 15.10.2015 година во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваа: командантот на вбр полковник Кире Колевски, Началникот на Штаб на вбр полковник Заим Шкријељ, претставници од командата на вбр,…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Генералштабот на АРМ и потчинетите команди и единици

Инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите од „Виенски документ 2011“ во период од 14-15 октомври изврши обиколка на Генералштабот (ГШ) на АРМ и потчинетите команди и единици. Инспекцискиот тим беше составен од припадници на Вооружените Сили на Република Португалија со гостин инспектор од Кралството Белгија и од Соединетите Американски Држави придружуван од одделението за…

Примопредавање на должност командант на Центарот за снабдување и транспорт

Денес, 8-ми октомври во касарната „Илинден“, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на Центарот за снабдување и транспорт (ЦСТ) од составот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП). На примопредавањето присуствуваа претставници од секциите за логистика од Генералштабот на АРМ, Здружената оперативна команда, бригадата за логистичка поддршка, командантите на баталјоните од составот на…

Донација од припадниците на АРМ кои учествуваат на вежбата „Македонски Блесок-11“ за ОУ „Страшо Пинџур“ во Кавадарци

Денес, 07 октомври 2015 година, учесниците на вежбата „Македонски Блесок-11“ донираа ужина во паралелката за деца со специјални потреби и првачињата од ОУ „Страшо Пинџур“ во Кавадарци. Со ова уште еднаш беше потврдена одличната соработка на АРМ со локалното население за време на изведување на вежбовните активности. Согласно листата на инциденти и настани, денес на…

Оценување на чета од Воена Полиција и Ренџерска чета на вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 06 октомври 2015 година, во раните утрински часови декларираната чета на Воена Полиција (чВП) успешно изврши марш од касарната „Илинден“ во Скопје до Армискиот полигон (АП) „Криволак“ и постави постојана контролна точка на влезот во АП „Криволак“, како една од првите борбени постапки со која започна оценувањето на оваа единица, согласно Концептот за оперативни…

Започна НАТО оценувањето ниво 2 на четата на Воена Полиција „Македонски Блесок-11“

Денес, 05 октомври 2015 година, на Армискиот Полигон АП Криволак, во рамките на вежбата „Македонски блесок-11“ започна НАТО оценувањето-ниво 2 на четата на Воена Полиција, а самооценување ниво 1 на ренџерската чета од составот на Полкот за специјални операции започнува утре. Процесот на оценување на четата на Воена Полиција започна во гарнизонот Скопје, каде е…

Свечено отворена вежбата „Македонски Блесок-11“

Денес, 3 Октомври 2015 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ и Армискиот полигон „Криволак“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-11“. На чинот на свеченото отварање присуствуваше Началникот на штаб на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Азим Нуредин. На отворањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал Азим Нуредин истакна дека реализацијата на…