Заедничка обука на припадниците од АРМ со Територијалните противпожарни единици во Куманово и Кичево

На ден 26.06.2015 година во касарните „Боро Менков“ во Куманово и „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се реализира заедничка обука на припадниците на АРМ од овие гарнизони со припадници од територијалните противпожарни единици (ТППЕ) од Куманово и Кичево на тема: „Против пожарна заштита, пристап и гаснење на пожар, употреба на против пожарни апарати и средства за…

Посета на командантот на ЗОК на Оперативната Команда на Вооружените сили на Република Полска

Делегација на АРМ предводена од командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК), генерал мајор Методија Величковски во период од 23-24 Јуни 2015 година оствари возвратна посета на Оперативната Команда на Вооружените сили (ОКВС) на Република Полска. Согласно планот на посетата командантот на ЗОК оствари средба со командантот на ОКВС генерал потполковник Марек Томашицки, а се реализираа…

Реализација на вежбовни активности со хеликоптерите Ми-8/17 и Ми -24 од воздухопловната бригада

Како дел од планските активности за обука на потчинетите единици од здружената оперативна команда, на 24 и 25.06.2015 година на АП „Криволак“ воздухопловната бригада (вбр) реализира вежбовни активности со хеликоптери од типот Ми-8/17 и Ми-24 од составот на вбр. Активноста гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) од хеликоптерите се состои од гаѓање на земјени цели со…

Вежба на командно место „ЈУНИ-2015“

Во време од 23.06. до 25.06.2015 година командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и штабовите на потчинетите единици реализираа Вежба на командно место „ЈУНИ 2015“. Цел на вежбата е извежбување на персоналот од командата и штабот на 1.мпбр и штабовите на потчинетите единици во прикажување на оперативната ситуација на карта, одлука на штабот…

Во Здружената Оперативна Команда се реализира свеченост по повод упатување на припадниците од состав на силите за обезбедување во мисијата „Одлучна поддршка“

Денес (19 јуни) во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира свечен прием на припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на втората ротација на силите за обезбедување на главната команда на мисијата „Одлучна Поддршка“, во Кабул, Авганистан. На средбата со мировниците присуствуваа Заменик на Началникот на ГШ на АРМ, Командантот на ЗОК, Началникот на…

Тромесечни брифинзи за обука за второ тромесечје во првопотчинетите единици на ЗОК

Во период од 15.06 до 18.06.2015 година во првопотчинетите единици од составот на Здружената Оперативна Команда се реализираа тромесечни брифинзи за обука (ТБО) за вториот квартал од 2015 година. На ТБО командантите на единиците беа брифирани за степенот на реализираните содржини и активности од доменот на обуката и со нивото на оспособеноста и обученоста во…

Присуство на командантот на здружената оперативна команда на свеченото отварање на мултинационалниот воен тренинг центар за обука на пилоти во Измир – Република Турција

Во период од 16-17 Јуни 2015 година, командантот на Здружено Оперативната Команда (ЗОК) генерал мајор Методија Величковски на покана од командантот на турските воени воздухопловни сили, генерал Акин Озтурк присуствуваше на свеченото отварање на на мултинационалниот воен тренинг центар за пилоти (МВТЦП) во Измир, Р.Турција. За време на дводневниот престој командантот на ЗОК покрај присуството…

Посета на чАБХО од страна на помошникот на одбранбеното аташе на Руската федерација

На ден 18.06.2015 година (четврток) се реализира посета на помошникот на одбранбеното аташе на Руската федерација, мајор Виталиј Суханов на четата за Атомска Биолошка Хемиска Одбрана (чАБХО) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Целта на посетата која се одвиваше во просториите на 1.мпбр во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, беше…

Заедничка обука на припадниците на АРМ од Гарнизон Прилеп со Територијалните Противпожарни единици од Прилеп и Битола

На ден 17.06.2015 година припадниците на АРМ од касарната „Мирче Ацев“ реализираа заедничка Методско показна вежба со припадниците на Противпожарните единици (ППЕ) од општините Прилеп и Битола на тема „Справување со пожар на тешко достапни места и објекти заштитени со Закон за заштита на културно наследство“. Активноста се реализира во близина на манастирот „ Арахангел…