Воено-медицинскиот центар го прослави денот на единицата

Припадниците на Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) со воена свеченост го одбележаа 21-ви Декември, Денот на единицата. На свеченоста пред командата на Бригадата за логистичка поддршка присуствуваа: претставници од Генералштабот на Армијата на Република Македонија, Здружената Оперативна Команда (ЗОК), командантот на полкот, команданти на баталјони од составот на АРМ, поранешни команданти и други гости. Командантот на ВМЦ,…

Примопредавање на должноста командант на 3.мпб

Денес, 11 Декември (петок) 2015 година, во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, се одржа свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 3.мпб од потполковник Атанас Пановски ја прими мајор Игор Спасеноски кој досега ја…

Свеченост по повод испраќање на третата ротација во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Денес (07 декември) во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира свечен прием на припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на третата ротација на силите за обезбедување на главната команда на мисијата „Одлучна Поддршка“, во Кабул, Авганистан. Командантот на ЗОК, бригадниот генерал Васко Ѓурчиновски потенцираше дека од овој состав очекува успешно претставување и извршување…

На полигонот Криволак успешно реализирано посадно бојно гаѓање со тенк Т-72

Во период од 23-30 ноември 2015 година, на Армискиот полигон Криволак како завршен дел од обуката на новопоставениот персонал во тенковскиот баталјон (тб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) извршено е “Бојно гаѓање со посада на тенк во напад”. Со оваа активност се заврши процесот на борбената обука на сите новопоставени припадници во тенковскиот…

Декларираните единици на АРМ во бригадата на Југоисточна Европа ја покажаа подготвеноста пред командантот на “SEEBRIG″

Во периодот од 16-ти и 19-ти ноември 2015 година тим од командата на бригадата за Југоисточна Европа (South Eastern Europe Brigade-SEEBRIG) предводена од командантот на SEEBRIG бригаден генерал Нуман Једијилдиз изврши евалуациска посета на декларираните единици на АРМ. Единиците на АРМ кои се деклрирани во SEEBRIG се од составот на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр),…

Одбележување на Денот на инженериски баталјон

Инженерискиот баталјон (инжб), во касарната „Илинден“, Скопје со воена свеченост го прослави 13-ти ноември – Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа: заменик на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај, директорот на ГШ на АРМ генерал-мајор Димче Петровски, началникот на штаб во ЗОК бригаден генерал Азим Нуредин, командантите на потчинетите команди и единици на…

Oбука „Обезбедување на Висок Воен Раководител (ВВР) со припадници од баталјонот на Воената Полиција

Припадници од составот на баталјонот на Воената Полиција (бВП) во период од 10 до 13 ноември, во касарната „Илинден“ реализираа обука на тема „Обезбедување на Висок Воен Раководител“ (ВВР). Обуката е дел од билатералната соработка помеѓу вооружените сили на САД и Армијата на Република Македонија и се спроведуваше од страна на инструкторски тим од Националната…

Примопредавање на должност командант на тенковскиот баталјон

Во касарната „Чојлија“ во Петровец, се реализира свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на тенковскиот баталјон (тб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Должноста командант на тб од потполковник Тони Седмаков ја прими потполковник Тони Златевски кој досега извршуваше должност во секција Ј-7 во ЗОК. На свеченоста присуствуваа заменикот…

Посета на воздухопловната бригада од Општинска Детска Градинка „Срничка“

Децата од Општинска Детска Градинка „Срничка“, клон „Изворче“, Општина Аеродром беа во посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната „Страшо Пинџур“, Петровец . Младите посетители имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и нивната секојдневна работата. На задоволство на посетителите, беа изложени неколку воздухоплови ,во кои тие имаа можност да…