Одбележување на помен во баталјонот за врски

На ден 31.05.2016 година (вторник), во 11.00 часот во касарната „Илинден„ во Скопје се одбележа 15 годишен помен на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе се изврши пред спомен собата во касарната, а посветена во чест на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски во конфликтот во 2001 година. Во говорот пред присутните командантот…

Посета на тенковскиот баталјон од страна на претставници на Амбасадата на САД во Република Македонија

Делегација, предводена од одбранбеното аташе на Соединетите Американски Држави (САД) во Република Македонија, полковник Томас Батлер, реализира работна посета на тенковскиот баталјон. Целта на посетата беше ретроспектива на досегашната соработка која ја имаат вооружените сили на САД со единиците на АРМ (школувања, обуки и опрема) и разгледување на можностите за идна соработка. Од страна на…

Учество на припадници на баталјонот на Воена полиција на вежбата „Platinum Wolf 16“ во Република Србија

Во периодот од 09-20.05.2016 година во Врање, Република Србија беше реализирана вежбата „Platinum Wolf 16“ во организација на Маринскиот корпус на САД. На вежбата учествуваа околу 100 претставници од 5 земји од регионот и 100 претставници од Маринскиот Корпус на САД. Целта на вежбата беше извежбување на воено полициски единици во извршување на нивната мисија…

Одбележување на 21-ви Мај Денот на 4.мпб

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), како единица која ги продолжува традициите на формирањето на Кичевско – Мавровскиот партизански одред го одбележа 21-ви Мај, Денот на Единицата. Во рамките на прославата со пригодни говори и честитање на празникот се обратија командантот на 1.механизирана пешадиска…

Ден на високи гости на симулациската вежба „Здружени воени игри“ во Република Турција

Делегација на Армијата на Република Македонија предводена од бригаден генерал Павле Арсоски. Присуствуваше на Денот за Високи гости на меѓународната вежба „Здружени воени игри“ YILDIZ-2016 во Истанбул Република Турција. Вежбата која се изведуваше на 17 и 18.05.2016 година во Здружениот центар за борбени игри при Турскиот воен колеџ – Ататурк е компјутерска симулација на која…

Покажани високи резултати при изведување на одделенско боево гаѓање со противавионски топ

Втората ракетна батерија за ПВО од баталјонот за противвоздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада на ден 11.05.2016 година на АП Криволак ја покажа својата прецизност во изведување на гаѓање цели на земја. Одделенското боево гаѓање на реден број 1 и 3 со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм, е дел од редовните и планирани…

Заедничка обука на припадниците на извидувачките единици од АРМ и Кралскиот Ирски Полк

Во периодот од 18-24 Април 2016 година, на армискиот полигон Криволак, се реализира заедничка обука на извидувачките единици од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и едно извидувачко одделение од првиот баталјон на Кралскиот Ирски Полк на Британската Армија. За време на обуката припадниците н двете армии ги презентираа своите вештини во извршувањето на основните и…

Делегација од воената полиција на Бугарската армија во посета на баталјонот на воена полиција

Во период од 25 до 27.04.2016 година во посета на баталјонот на Воената Полиција (бВП), престојуваше делегација од Воената полиција на Бугарската армија предводена од заменик директорот на Центарот за логистика и обука, потполковник Никола Јовков и главен инспектор во секторот за безбедност и контрола на сообраќајот потполковник Симеон Георгиев. Делегацијата беше пречекана од страна…

Посета на командантот на воздухопловниот ВИНГ на Националната Гарда на Вермонт на единиците на АРМ

Командантот на Воздухопловниот ВИНГ на Националната Гарда во Вермонт, САД – полковник Гини Патрик беше во тридневна посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). Посетата баше реализирана во периодот од 20-22.04.2016 година во командата на ЗОК и потчинетите единици. Во негова придружба беа одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, полковник Томас Батлер со претставници од…