Одбележување на 14 годишнина од загинувањето на припадници од АРМ во 2001 година

Денес, 05 јуни 2015 година во касарната Н.Х. “Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово со воена церемонија се одбележаа четиринаесет години од трагичното загинување во 2001 година на постар водник 1 класа Исак Руфати и војниците Николче Китанов, Блашко Толев, Златко Миленковски, Благоја Сиљановски и Пеце Матичевски, припадници на АРМ од гарнизон Тетово. На церемонијата пред построените…

Обука со НАТО мобилен тренинг тим на тема „Процес на донесување на воена одлука“

Во периодот од 2 до 4 јуни 2015 година во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп со припадници од 1. механизирана пешадиска бригада од составот на Здружено оперативната команда се реализира обука на тема „Процес на донесување на воена одлука“. Предавањата се реализираа од страна на мобилен тренинг тим од инструктори од Здружената команда на НАТО…

Учество на чАБХО на меѓународната вежба „Балкански одговор 2015“

Во период од 26 до 29 мај 2015 година припадниците од четата за Атомска Биолошка Хемиска Одбрана (чАБХО) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, Здружена оперативна команда учествуваа на мултинационалната цивилно-воена вежба „Балкански одговор 2015“ во Крушевац, Република Србија. Целта на оваа вежба беше да се покаже регионалниот капацитет во справување со инциденти на…

Примопредавање на должноста Командант на сквадрон за борбени хеликоптери

Денес (28 мај) во касарната „Н.Х. Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на сквадронот на борбени хеликоптери (сбх) од воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста покрај командантот на вбр присуствуваа и командантите на потчинетите единици и началниците на секции во вбр. За време на свеченото примопредавање на должноста свои…

Спортски натпревари по повод 10-ти јуни, Ден на воздухопловната бригада

Во рамки на програмата за одбележување на 10-ти јуни – Денот на воздухопловната бригада (вбр), на ден 26.05.2015 година на спортскиот терен во касарната „НХ Страшо Пинџур“ се одржаа спортски натпревари. Припадниците од командата и потчинетите единици од вбр се натпреваруваа во дисциплините: кошарка, мал фудбал, пинг-понг и шах. На натпреварите во кои учествуваа единиците…

Баталјонот за врски ја одбележа 14 годишнината од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски

На ден 26.05.2015 година во касарната „Илинден“ во Скопје припадниците на баталјонот за врски (бв) ја одбележаа 14 годишнината од трагичното загинување на својот припадник, капетан Зоран Бубевски. Пред спомен собата во командата на бв посветена на трагично загинатиот, се положи свежо цвеќе и се изрази сочувство на семејството. На поменот покрај припадниците од бв,…

Вежбовни активности на тенковскиот баталјон

Припадниците од тенковскиот баталјон од составот на 1. механизирана пешадиска бригада – Здружена оперативна команда, реализираа подготвителни гаѓања со вооружување на Оклопно Механизираните Единици (вОМЕ) на тенк Т-72 на стрелиштето за гаѓање со вОМЕ на Армискиот пологон Криволак. Гаѓањето претставува континуитет на планираната обука и вежби со новопоставениот персонал во тенковскиот баталјон и притоа беа…

Презентирани дел од активностите на единиците од состав на Здружената Оперативна Команда пред делегацијата од Националната Гарда на Вермонт

На ден 21.05.2015 година делегацијата на Националната Гарда (НГ) на Вермонт – САД, предводена од главниот подофицер на НГ на Вермонт главен наредник Тоби Квик како дел од официјалната посета на АРМ, престојуваше во гарнизонот Куманово. Делегацијата која беше придружувана од главниот подофицер на АРМ, најпрвин реализира средба со заменик на командантот и главниот подофицер…

Свеченост по повод Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево, со воена свеченост беше одбележан 21-ви мај, Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), Здружена оперативна команда. Со одлука на Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Ѓорге Иванов за ден на 4.мпб е одреден…