Главна планирачка конференција за вежбата „REGEX 19“

Денес во хотел „Холидеј Ин“, Скопје започна петтата НАТО работилница за вежбата „REGEX 19“, воедно главна планирачка конференција. За време на реализација на работилницата тимот кој ја планира вежбата беше посетен од страна на Командантот на ЗОК генерал-мајор Павле Арсоски. Генералот Арсоски се обрати кон присутните и им посака пријатен престој и успешна работа во…

Помен во чест на загинатите припадници од тенковскиот баталјон

Денес, во касарната „Чојлија“ во гарнизон Петровец, припадниците на тенковскиот баталјон (тб), одбележаа 18 години од загинувањето на своите припадници во конфликтот во 2001 година. Денот на загинувањето на капетанот Синиша Стоилов и војникот Фејзо Џељадиновски беше одбележан со полагање на свежо цвеќе пред спомен плочата, поставена во кругот на касарната „Чојлија“, од страна на…

Посета на Здружената оперативна команда од страна на бригаден генерал Ричард Лебел од Националната Гарда на САД

На ден 07.06.2019 година бригаден генерал Ричард Лебел од Националната Гарда на САД реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната средба со командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски беше реализиран брифинг на која бригадниот генерал Лебел се запозна со мисијата, структурата, опремата, декларираните единици и капацитетите на единиците од ЗОК. Во продолжение на…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Национален одговор 19“

Во периодот од 05. до 07.06.2019 година во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје се реализира Иницијална планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Национален одговор 19“. ИПК ја предводеше Директорот на вежбата, полковник Жикица Јовановски од Здружената оперативна команда, со учество на претставници од единиците на Армијата. На ИПК за вежбата „Национален одговор 19“, покрај претставници од…

Базирање и исхрана во природа

Согласно годишниот календар за обука за 2019 година, на терените на планините Дешат и Бистра, припадниците на оклопно извидувачкиот вод од 3. механизиран пешадиски баталјон (3.мпб), од составот на 1. механизирана пешадиска бригада со менување на локациите успешно реализираа стручно-специјалистичка обука на тема: „Базирање и исхрана во природа“. Целта на оваа логорување е персоналот од…

Одбележување 18 години од загинување на припадници на безбедносните сили во Тетовско

Во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со полагање свежо цвеќе пред спомен плочата пред командата на гарнизонот Тетово, се одбележаа осумнаесет години од загинувањето на припадници на безбедносните сили од гарнизонот Тетово во конфликтот во 2001 година. Припадниците на Армијата вработени во гарнизонот Тетово, оддадоа почит кон ликот и делото на загинатите, а…

Одбележување на Денот на тенковски баталјон

Денес во касарната „Чојлија“ во гарнизон Петровец со воена свеченост беше одбележан „2.Јуни-Денот на тенковскиот баталјон“. На свеченоста, покрај командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), полковник Драган Ковачки, присуствуваа претставници од Здружената оперативна команда (ЗОК), поранешните команданти на тенковскиот баталјон, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр и команданти на единиците во гарнизон Петровец. Во обраќањата…

Одбележување на помен во баталјон за врски

Во касарната „Илинден“, денес се одбележаа 18 години од трагичното загинување на капетанот Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе, како и секоја година, се реализира пред спомен собата посветена на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Во говорот пред присутните заменик командантот на баталјонот за врски го истакна неговото животно дело, посветеност, својата храброст и несебичноста…

Посета на акредитираните воени аташеа на баталјонот на Воена Полиција

На ден 30.05.2019 година во посета на баталјонот на Воена Полиција беа акредитираните воени аташеа во Република Северна Македонија. Обиколката од воените аташеа е редовна активност која се реализира на годишно ниво врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со Асоцијацијата на воени аташеа акредитирани во земјава. Активностите од програмата за посета…