Одбележување на 21-ви Мај Денот на единицата

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), традиционално го одбележаа 21-ви Мај, Денот на Единицата. На свеченоста со пригодни говори се обратија командантот на 4.мпб потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски кои во своите говори…

Гранатирање, ракетирање и бомбардирање со Хеликоптер Ми-8

Во склоп на редовните годишни плански активности за обука на единиците, на АП „Криволак“ се реализира гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптери од типот Ми-8 од составот на воздухопловната бригада (вбр). ГРБ-то беше изведено со ненаведувани ракети со кои што се гаѓаат цели на земја. Активноста се изведува како дел од редовната обука на…

Успешно завршена преобука и напредна обука на пилоти во Република Црна Гора

Во периодот од 15.08.2016 до 12.05.2017 година, во Воено-Воздухопловната база „Голубовци“ – Подгорица, Црна Гора, четири пилоти од составот на Сквадронот на борбени хеликоптери (сбх), од воздухопловната бригада (вбр), отпочинаа и успешно завршија преобука и напредна обука на лесен повеќенаменски Хеликоптер од типот H-42/45 Газела. Како резултат на плодната Македонско-Црногорска соработка на воен план, мајор…

Реализација на артилериско боево гаѓање

Во период од 8 до 11 мај 2017 година на Армискиот полигон „Криволак“ декларираната хаубичка батерија 105 мм, од артилерискиот баталјон реализира стационарно логорување со артилериско боево гаѓање (АБГ) и тактичка вежба (ТВ) со АБГ. Декларираната Хаубичка батерија 105 мм е дел составот на средната пешадиска баталјонска група (СПБГ). Гаѓањата се изведуваа во рамките на…

Обука „Увид на место на настанот“ (Crime Scene Investigation), со припадници на баталјонот на Воена Полиција

Во периодот од 8 до 12.05.2017 година, во касарната „Илинден“, припадници од составот на баталјонот на воена полиција (бВП), реализираа обука „Увид на место на настанот“. Оваа обука е дел од билатералната соработка помеѓу вооружените сили на САД и Армијата на Република Македонија. Обуката беше реализирана од страна на инструкторски тим, раководен од мајор Џек…

Kрводарителна акција по повод одбележување на ден на единицата на Бригадата за логистичка поддршка

По повод одбележување на 20 Мај – ден на брЛП, на ден 12.05.2017 година во ГОБ „8ми Септември“ во Скопје, припадниците на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) реализираа крводарителна акција, во која учествуваа 35 припадници на единицата. Крводарителната акција прерасна во традиционално дарување на крвни единици од страна на припадниците на брЛП, кој покрај реализираната…

Реализирање на спортски натпревари по повод одбележување на ден на единица на Бригадата за логистичка поддршка

По повод одбележување на 20 мај – денот на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП), на воениот стадион на АРМ во Скопје  се одржаа спортски натпревари во повеќе дисциплини. Командантот на брЛП им порача на учесниците кои земаа учество на спортските натпревари, да се натпреваруваат во спортски дух и им укажа дека со масовното учество во…

Свечено одбележан „Денот на четата АБХО“

Во касарната Чојлија во Петровец, со воена свеченост беше одбележан денот на Четата за атомско биолошко и хемиска одбрана (чАБХО) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На свеченоста присуствуваа командантот на 1.мпбр бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, началникот на Ј-3 /ГШ на АРМ командантот на тенковски баталјон, офицерот од родот за АБХО во ГШ…

Обука со хеликоптери Ми-8 на 2.механизиран пешадиски баталјон

Денес согласно тромесечниот план за обука во касарната „Јане Сандански“ – Штип се изврши обука за превезување со хеликоптер Ми-8 на припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) кои се ангажирани на јужната граница како дел од силите за асистенција МВР. Обуката  која ја изврши воздухопловната бригада (вбр) на Армијата на Република Македонија  на тактичкиот…