Посета на воздухопловната бригада од општинската детска градинка „Буба Мара“ од општина Аеродром

На ден 27.09.2019 година дечиња од општинската детска градинка „Буба Мара“, од општина Аеродром остварија неколку часовна посета на воздухопловната бригада (вбр) како дел од цивилно воената соработка која вбр ја одржува со цивилните структури. Дечињата за време на посетата имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и работните обврски…

Стационарно логорување на припадниците од артилериски баталјон

Во период од 23 до 27.09.2019 година на АП ,,Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, реализираа стационарно логорување и артилериски боеви гаѓања (АБГ). За време на логорувањето на АП ,,Криволак“ можеше да се види одлична извежбаност и подготвеност на единицата на теренот, демонстрирана со успешна реализација на АБГ…

Експертски разговори од областа на воено воздухопловство и противвоздушна одбрана

Во деновите 24 и 25.09.2019 година, во командата на воздухопловната бригада во Петровец, се реализираа експертски разговори од областа на военото воздухопловство и противвоздушната одбрана помеѓу експертски тимови на Република Северна Македонија и Република Бугарија. Разговорите ги водеа командантот на воздухопловна бригада полковник Роберт Малезански и полковник Димитар Павлов, офицер за обука во авио базата…

Средба со претставници од Армијата на Република Италија во инженериски баталјон

На ден 25.09.2019 година во касарната „Илинден“, во гарнизонот Скопје претставници од инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа средба со високи претставници на Армијата на Република Италија. Посетата имаше за цел реализација на експертски разговори и размена на искуства со тимовите од инжб за пронаоѓање и уништување на неексплодирани убојни…

Асоцијацијата на одбранбени аташеи во посета на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентни аташеи акредитирани во Република Северна Македонија, денес беа во посета на единиците на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) лоцирани во касарната „Чеде Филипоски-Даме“ во Кичево. Истите беа пречекани од командантот на 1.мпбр, полковник Бесник Емини и командантот на гарнизонот Кичево, потполковник Горан Трајаноски. За време на посетата, преку кратки презентации, одбранбените аташеи беа…

Кондиционен марш со подготвителни гаѓања со командата и штабот на 1.мпбр

Согласно месечниот план за работа и годишниот календар за обука на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) на ден 24.09.2019 година, припадниците од командата и штабот, во рамките на активностите и задачите за одржување на психофизичката подготвеност и воено стручна оспособеност, реализираа кондиционен марш од 10 километри, командантско извидување во поширокиот реон на Чојлија и подготвителни гаѓања…

Прeбазирање на воздухопловната бригада

Во период од 16-20.09.2019 година, од касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се изврши пребазирање на дел од воздухопловната бригада (вбр) на армискиот полигон во Криволак по воздушен пат со два хеликоптери Ми-8/17, еден хеликоптер Ми-24, а останатиот технички персонал со моторни возила. По сместувањето на единиците и преземените неопходни подготовки за летачката обука, се…

Седма национална работилница за вежбата „Regex 19“

Во рамките од подготвителните активности за вежбата „REGEX 19“, во период од 16.09.2019 до 20.09.2019 година во ЦО „Пепелиште“ се реализираше седмата национална работилница. Ова е последна национална работилница, согласно НАТО директивата како дел од планирачкиот процес за вежбата. За време на реализација на активностите, акцент се даде на дефинирање на целокупните планови и финализирање…

Обука во теренски услови во баталјонот на Воена полиција

Во периодот 16-20.09.2019 година, на АП „Криволак“, декларираната чета на баталјонот на Воена полиција изведе обука во теренски услови и изврши повеќе подготвителни гаѓања. Цел на оваа обука во теренски услови и подготвителни гаѓања е припадниците на декларираната чета, тимски да се обучат и извежбаат во тактики, техники и процедури при изведување и организирање на…