Одбележување на шеснаесет годишнината од загинувањето на припадниците на безбедносните сили од гарнизонот Тетово

По повод шеснаесет годишнината од загинувањето на припадниците на безбедносните сили од гарнизонот Тетово во конфликтот во 2001 година, во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, се реализираше одбележување на помен на загинатите и полагање на свежо цвеќе. Припадниците на АРМ вработени во гарнизонот Тетово, пред спомен плочата која е поставена пред командата на…

Свечено одбележан Денот на тенковскиот баталјон

Со воена свеченост во касарната „Чојлија“, припадниците на тенковскиот баталјон го одбележаа 2 јуни, Денот на единицата. На свеченоста покрај командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, присуствуваа и претставници од ГШ на АРМ, Здружената оперативна команда (ЗОК), поранешните команданти на тенковскиот баталјон, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр, претставници од локална…

Показна вежба на тема: „Тактики, техники и процедури на употреба на извидувачките водови“

На ден 31.05.2017 година припадниците на извидувачкиот вод од составот на командна чета на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), во поширокиот реон на касарната „Чојлија“ и стрелиштето „Петровец“, пред командантите на 1.мпбр и полкот за Специјални операции, претставници од ГШ на АРМ и ЗОК, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр и командирите на извидувачките водови, изведоа…

Посета на Здружено оперативната команда од страна на Асоцијација на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија

Асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија како дел од програмата за соработка со Армијата на Република Македонија денес реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната презентација на која одбранбени аташеи се запознаа со мисијата, структурата и основната функција на единиците од ЗОК, на стрелиштето „Красте“ се реализира и натпреварувачко гаѓање со…

Одбележување на шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетанот Зоран Бубевски

Во касарната „Илинден“ се одбележаа шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе се изврши пред спомен собата во кругот на командата на баталјонот за врски посветена во чест на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Во говорот пред присутните заменик командантот на баталјонот за врски го истакна неговото животно дело,…

Возвратна посета на припадници на инженерскиот баталјон на 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД стациониран во Европа

Командантот на инженерскиот баталјон (инжб), заедно со командирот на командна чета и главниот подофицер, во период од 22 до 25.05.2017 година го посетија 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа (15.engbn/US force-Europe). Ова е возвратна посета, бидејќи во месец јануари оваа година тим од Воените Сили (ВС) на САД реализира посета на инжб.…

Методско показна вежба на тема: „Постапки на дежурните органи при појава на пожар во објекти на АРМ“

На ден 30.05.2017 година во гарнизон Тетово беше реализиран редовниот месечен брифинг на командантите на првопотчинетите единици од 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На месечниот брифинг учествуваа заменикот на командантот на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски, началниците на секциите од штабот на 1.мпбр, командантите на потчинетите единици и командирите на приштабските единици на 1.мпбр. По завршување на…

Одбележување на 21-ви Мај Денот на единицата

Денес во касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), традиционално го одбележаа 21-ви Мај, Денот на Единицата. На свеченоста со пригодни говори се обратија командантот на 4.мпб потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски кои во своите говори…

Гранатирање, ракетирање и бомбардирање со Хеликоптер Ми-8

Во склоп на редовните годишни плански активности за обука на единиците, на АП „Криволак“ се реализира гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптери од типот Ми-8 од составот на воздухопловната бригада (вбр). ГРБ-то беше изведено со ненаведувани ракети со кои што се гаѓаат цели на земја. Активноста се изведува како дел од редовната обука на…