Одбележана шеснаесет годишнината од загинувањето на капетанот Синиша Стоилов и војникот Фејзо Џеладиновски

На ден 09.06.2017 година во касарна „Чојлија“, гарнизон Петровец, припадниците на тенковскиот баталјон ја одбележаа шеснаесет годишнината од загинувањето на капетанот Синиша Стоилов и војникот Фејзо Џеладиновски во конфликтот во 2001 година. Пред присутните на поменот, пригоден говор одржа командантот на тенковскиот баталјон потполковник Тони Златевски, истакнувајќи дека „Нивните положени животи ќе останат во трајно…

Со воена свеченост воздухопловната бригада го одбележа денот на единицата

Во рамки на активностите за одбележување на 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод денот на воздухопловната бригада (вбр). На одбележувањето на Денот на вбр присуствуваа: министерката за одбрана Радмила Шекеринска, началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, високи претставници…

Испраќање на штабните офицери и единицата за заштита на силите на главната команда кои заминуваат на мисијата „Одлучна поддршка“

Командантот на Здружено оперативната команда бригаден генерал Зоран Милески оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСА ГГ) во мисијата „Одлучна поддршка“. За време на средбата, генералот Милески им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што…

Одбележување на шеснаесет годишнината од загинувањето на припадниците на безбедносните сили од гарнизонот Тетово

По повод шеснаесет годишнината од загинувањето на припадниците на безбедносните сили од гарнизонот Тетово во конфликтот во 2001 година, во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, се реализираше одбележување на помен на загинатите и полагање на свежо цвеќе. Припадниците на АРМ вработени во гарнизонот Тетово, пред спомен плочата која е поставена пред командата на…

Свечено одбележан Денот на тенковскиот баталјон

Со воена свеченост во касарната „Чојлија“, припадниците на тенковскиот баталјон го одбележаа 2 јуни, Денот на единицата. На свеченоста покрај командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, присуствуваа и претставници од ГШ на АРМ, Здружената оперативна команда (ЗОК), поранешните команданти на тенковскиот баталјон, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр, претставници од локална…

Показна вежба на тема: „Тактики, техники и процедури на употреба на извидувачките водови“

На ден 31.05.2017 година припадниците на извидувачкиот вод од составот на командна чета на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), во поширокиот реон на касарната „Чојлија“ и стрелиштето „Петровец“, пред командантите на 1.мпбр и полкот за Специјални операции, претставници од ГШ на АРМ и ЗОК, командантите на потчинетите единици на 1.мпбр и командирите на извидувачките водови, изведоа…

Посета на Здружено оперативната команда од страна на Асоцијација на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија

Асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија како дел од програмата за соработка со Армијата на Република Македонија денес реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната презентација на која одбранбени аташеи се запознаа со мисијата, структурата и основната функција на единиците од ЗОК, на стрелиштето „Красте“ се реализира и натпреварувачко гаѓање со…

Одбележување на шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетанот Зоран Бубевски

Во касарната „Илинден“ се одбележаа шеснаесет годишнината од трагичното загинување на капетан Зоран Бубевски. Положувањето на свежо цвеќе се изврши пред спомен собата во кругот на командата на баталјонот за врски посветена во чест на трагично загинатиот капетан Зоран Бубевски. Во говорот пред присутните заменик командантот на баталјонот за врски го истакна неговото животно дело,…

Возвратна посета на припадници на инженерскиот баталјон на 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД стациониран во Европа

Командантот на инженерскиот баталјон (инжб), заедно со командирот на командна чета и главниот подофицер, во период од 22 до 25.05.2017 година го посетија 15-тиот инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа (15.engbn/US force-Europe). Ова е возвратна посета, бидејќи во месец јануари оваа година тим од Воените Сили (ВС) на САД реализира посета на инжб.…