Годишно информирање на припадниците од првопотчинетите единици на ЗОК

Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески согласно годишниот план за работа, во текот на неделава изврши годишно информирање на припадниците од првопотчинетите единици на ЗОК, распоредени во гарнизоните Куманово, Петровец и Штип. Командантот во текот на информирањето, детално се осврна на состојбата во првопотчинетите единици во текот на 2017 година. Посебен…

Примопредавање на должноста помеѓу штабните старешини во Командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСАГГ)

Со примопредавање на државното знаме на воената церемонија, која се одржа во Командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСАГГ) во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан се изврши и официјално смена помеѓу шестата и седмата ротација на штабните старешини распоредени во истата. Во рамките на свеченоста се обратија најстарите национални претставници на двете…

Испраќање на штабните офицери и единицата за заштита на силите на главната команда кои заминуваат на мисијата „Одлучна поддршка“

Командантот на Здружената оперативна команда, бригаден генерал Зоран Милески оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСА ГГ) во мисијата „Одлучна поддршка“. За време на средбата, генералот Милески им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што…

Прием на новопроизведените офицери во Здружената оперативна команда

Во Здружената оперативна команда (ЗОК) денес се реализира прием на новопроизведените офицери кои се распоредени на должности во првопотчинетите единици (ППЕ) на ЗОК. Новопроизведените офицери беа примени од страна на командантот на ЗОК бригаден генерал Зоран Милески. На приемот присуствуваа заменик на командантот на ЗОК, началниците на секции во ЗОК и командантите на ППЕ на…

Експертски разговори и размена на искуства во врска со воздушното набљудување

Во периодот од 29.11 – 01.12.2017 година воздухопловната бригада (вбр) беше посетена од страна на делегација од Генералштабот на Воената Авијација на Република Грција – Директорат А4. Цел на посетата беше „Експертски разговори и размена на искуства во врска со воздушното набљудување, воздушното патролирање (Air Policing), Renegade, Обука на персоналот и ASDE (Air Situation Data…

Работилница за спецификација на вежбата „Македонски Блесок 14“

Со отворањето на Работилницата за спецификација на вежбата (EXSPEC), на 27.11.2017 година, на КО „Пепелиште“, започна процесот на планирање на уште еден циклус од вежбите „Македонски Блесок“. Групата за планирање на вежбата, под водство на директорот на МБ-14, потполковник Игор Манасовски, во текот на работилницата до 30.11.2017 година, преку функционална експертиза ќе ги дефинира целите…

Посета на главниот подофицер во АРМ на инженерискиот баталјон

Главниот подофицер во АРМ, главен наредник Свето Цветковски, денес, 28.11.2017 година, во касарната „Илинден“ во Скопје го посети инженерискиот баталјон (инжб) од составот на првата механизирана пешадиска бригада. По повод 25 години од формирањето на АРМ, како и постигнатите резултати на инжб со локалната самоуправа во село Порој, општина Тетово, главниот подофицер во АРМ на…

Посета на вбр од страна на претставници од военото воздухопловство на ВС на Република Италија

Во период од 22 до 24 ноември, во посета на воздухопловната бригада (вбр) и центарот за обука на пилоти (ЦОП) во касарната НХ „Страшо Пинџур“ присуствуваа претставници од военото воздухопловство на Република Италија. Во составот на делегацијата од Република Италија се потполковник Џорџо Де Орландо воен контролор на летање и мајор Џовани Касталдо пилот на…

Посета на вбр од страна на претставници од военото воздухопловство на Република Бугарија

На ден 15.11.2017 година во посета на воздухопловната бригада (вбр) во касарната НХ „Страшо Пинџур“ присуствуваа претставници од военото воздухопловство на Република Бугарија. Во состав на делегацијата покрај заменик командантот на военото воздухопловство на Р. Бугарија бригаден генерал Петјо Христов Мирчев, беа и началникот на штаб на хеликоптерската ескадрила во воената база „Крумово“ мајор Стефан…