Реализација на вежба со боеви минско експлозивни средства во зимски услови

Припадници од инженерискиот баталјон (инжб) на полигонот за инженериска обука во „Стенковец“ организира и реализира Вежба 1/2: „Изработка и палење на експлозивно полнење со бавногорлива запалка“. На неа учествуваа припадниците на инжб и питомците од родот инженерија од трета година на Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје. Вежбата е во согласност со Годишниот календар…

Одбележан „26-ти Февруари – Денот на 1.мпб“

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, припадниците на 1 механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) го одбележаа „26-ти Февруари, Денот на единицата“, денот кога е формирана Третата Македонска Ударна Бригада во с. Жегљане, Куманово. На свеченоста присуствуваа, командантот на здружената оперативна команда (ЗОК) генерал-мајор Зоран Милески, заменикот на командантот на ЗОК бригаден генерал Павле Арсоски, началникот на…

Одбележување на патронатот во касарната „Народен херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Со полагање на свежо цвеќе пред бистата на народниот херој Кузман Јосифовски – Питу, во касарната во Тетово, беше одбележан патронатот на касарната. На одбележувањето, присуствуваа Заменик командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), полковник Марјан Симоновски, претставници од 1.мпбр, команданти и командири од други единици на АРМ, претставници од државните институции, локалната самоуправа, сојузи,…

Надополнување на знаењата на припадниците на АРМ од силите за обезбедување на главниот штаб на мисијата „Одлучна поддршка“

Припадниците на АРМ од силите за обезбедување на главниот штаб на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, ИР Авганистан, покрај извршувањето на зададените задачи во склоп на должностите за обезбедување на Главниот штаб, заедно со своите колеги од Армијата на САД, во изминатиот период учествуваа во обука и извежбување за поуспешно извршување на доделените задачи во…

Семинар за размена на искуства од доменот на артилеријата

Во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, на 07 и 08 февруари, согласно годишниот План за работа на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), се реализира дводневен семинар за размена на искуства од доменот на артилеријата. Учесници на семинарот се старешини (офицери и подофицери) од артилерискиот баталјон и артилериските единици од составот на пешадиските баталјони на 1.мпбр, како…

Обука во зимски услови на потчинетите единици на Здружената оперативна команда

Припадниците на оклопно извидувачките водови од механизираните пешадиски баталјони и инженериско извидувачкото одделение од инженерискиот баталјон на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), како и четата на воена полиција од баталјонот на воена полиција од составот на Здружената оперативна команда, изведуваат повеќедневна обука на терените за обука во зимски услови на планината Плачковица и Шар Планина. После…

Состојбата и капацитетите на единиците на АРМ од гарнизонот Куманово претставени пред министерката за одбрана на Република Македонија

При денешната посета на министерката за одбрана г-ѓа Радмила Шекеринска на касарната „Боро Менков“ во Куманово се претставија капацитетите на Здружената оперативна команда (ЗОК) и единиците стационирани во касарната. За време на посетата во ЗОК од страна на Командантот на ЗОК, бригаден генерал Зоран Милески се реализираше брифинг за статусот на ЗОК, преку кој министерката…

Методско показна вежба „Обезбедување на база“ во 1.механизиран пешадиски баталјон (EXPLAN)

Денеска во Командата на 1.механизиран пешадиски баталјон, во касарната “Боро Менков”- Куманово се одржа редовниот месечен состанок на Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) со командантите и командирите на потчинетите единица на бригадата. Во рамките на редовниот месечен состанок, по завршеното реферирање на командантите на потчинетите единици пред командантот на 1.мпбр бригаден генерал Мирче…

Работилница за изработка на планот за вежбата „Македонски Блесок – 14“ (EXPLAN)

Во Центарот за обука „Пепелиште” во период од 22 до 26 јануари 2018 година се одржува работилница за изработка на планот за претстојната вежба „Македонски Блесок 14“ (МБ–14). Оваа работилница претставува фаза во континуираните подготовки за планирањето на вежбата „Македонски Блесок–14“ на која ќе се реализира НАТО ре-оценување Ниво 2 на декларираната чета на воена…