Одбележување на Денот на бПВО

Во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за против-воздушна одбрана (бПВО) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваше командантот на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) бригаден генерал, Зоран Милески, командантот на воздухопловната бригада, началници на секции и команданти на потчинетите единици на вбр, поранешни…

Реализација на Финалната Координативна Конференција за вежбата „Македонски Блесок – 13 / Здружена Реакција – 17“

Во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) Пепелиште во период од 04-07.09.2017 година се реализираше Финалната Координативна Конференција (ФКК) за вежбата „Македонски Блесок – 13 / Здружена Реакција – 17“. Во текот на работата на конференцијата одреден е терминот и местото за реализација на „Денот на високи гости“ на кој учесниците на вежбата ќе имаат…

Месечно реферирање на командантите и командите на потчинетите единици на командантот на ЗОК

Во складот „Еребино“ во Тетово се одржа месечното реферирање за борбената готовност од страна на командантите и командите на потчинетите единици, кои му реферираа на командантот на ЗОК, бригадниот генерал Зоран Милески, за организација и реализацијата на плановите, достигнувањата во обуката и останатите сегменти од работата на единиците кои имаат директно влијание на борбена готовност.…

Средба со штабните офицери од мисијата „Одлучна поддршка“ во командата Север

Заменик на командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, а ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамките на Командата за обука, советување и асистенција – Север. Генералот Арсоски посакувајќи им успешна и безбедна работа на штабните офицери, нагласи…

Примопредавање на должноста Командант на сквадрон за воздухопловно техничко одржување

Во касарната „Н.Х. Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на сквадронот за воздухопловно техничко одржување (СВТОд) од воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста покрај заменик командантот на вбр полковник Заим Шкријељ присуствуваа и командантите на потчинетите единици и началниците на секции во вбр. Заменик Командантот на вбр во своето…

Одбележување на 27-ми Август „Денот на 3.механизиран пешадиски баталјон“

Во касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со воена свеченост, припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа заменик командантот на здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски, командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, команданти на потчинети единици и началници на секции од 1.мпбр,…

Со воена свеченост одбележан 18 ти Август – Денот на АРМ, “25 години АРМ”

Со воена свеченост единиците од гарнизон Куманово во касарната „Боро Менков“, Куманово го одбележаа 18-ти Август, Денот на АРМ, воедно оваа година се одбележуваат 25 години од постоењето на АРМ. По повод 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија во рамките на прославата согласно Правилото за воен протокол се реализираа низа активности, интонирање…

Свечено пуштен во употреба новиот објект на стражата во касарната „НХ Страшо Пинџур“ Петровец

Во пресрет на одбележувањето на „18ти Август“, Денот на Армијата на Република Македонија и јубилејот „25 години Армија на Република Македонија“, во касарната „НХ Страшо Пинџур“ Петровец во текот на денешниот ден свечено беше пуштен во употреба новиот објект на стражата за касарната. Пред присутните припадници на АРМ се обрати Командантот на 1.мпбр, бригаден генерал…

Средба на командантот на ЗОК со одбранбеното аташе на САД во Република Македонија

На ден 09.08.2017 година командантот на ЗОК, бригаден генерал Зоран Милески оствари средба со полковник Тимоти Бјукен, новоназначен одбранбено аташе на Соединетите Американски Држави акредитиран во Република Македонија. На средбата, на која присуствуваа и воздухопловното воено аташе мајор Ерик Рајс и шефот на канцеларијата за одбранбена соработка капетан Патрик Енрикез се разговараше за воена соработка…