Посета на бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс на ЗОК

На ден 10.10.2019 година, Здружената оперативна команда (ЗОК) и потчинетите единици на ЗОК ги посети бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, новоангажираниот британски советник во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија. Бригадниот генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, беше пречекан од страна на Командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, со кого оствари иницијална протоколарна средба. За време…

Анализа на вежбата „Одлучен удар“

Во Здружената оперативна команда (ЗОК), согласно одобрената Спецификација и Планот за вежбата „Одлучен удар“ се реализираа разговори по завршената активност „Post exercise discussion – PXD“. Разговорите се реализираа во Командата на ЗОК и на истата, покрај командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски присуствуваа и Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, началници на…

Вежба на командно место со припадниците од баталјонот на Воена полиција

Врз основа на Годишниот План за 2019 година, припадници на командата и штабот на баталјонот на Воена полиција, во периодот од 7 до 10.10.2019 година на локации во касарната „Илинден“ и во реонот на стрелиштето „Стенковец“ реализираа вежба на командно место. Цел на оваа вежба е припадниците да се извежбаат и оспособат во примена на…

Размена на искуства со вооружените сили на Обединето Кралство

На ден 09.10.2019 година во Здружената оперативна команда (ЗОК) се реализира посета на тим од Обединетото Кралство (ОК) поврзана со обуката, вежбите и оценувањата. Делегацијата предводена од потполковник Џил Хамлинс, беше поздравена од страна на Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. Во текот на посетата со делегацијата од ОК беа реализирани разговори…

Ситуационо-тактички вежби со припадниците од 3.мпб

Во период од 08-09.10.2019 година припадниците од 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа ситуационo тактички вежби. Ситуационo тактички вежби се реализираа на повеќе локации и тоа: во мирновремените локаци во касарната во Тетово, во реонот на Еребино и с. Раотинце. Истите беа реализирани согласно однапред изготвен план по различни…

Посета на воздухопловната бригада од страна на претставници од SHAPE/NATO

Претставници од Врховната команда на сојузничките сили во Европа (SHAPE/NATO) остварија посета на воздухопловната бригада. Посетата имаше за цел извидување на капацитетите со кои располага Армијата, напредокот и плановите од доменот на ASDE програмата (Размена на радарска слика со Република Грција), Air Policing (воздушно патролирање), како и за NATINAMDS – NATO (Integrated Air defense and…

Командантско извидување и месечно реферирање на командантите на потчинетите единици на ЗОК

Согласно Планот за работа на Здружената оперативна команда (ЗОК) во месец октомври 2019 година се реализира месечно реферирање на првопотчинетите едини (ППЕ) на ЗОК и командантско извидување на југоисточниот дел од просторот на Република Северна Македонија. Целта на оваа активност беше да се извиди просторот со штабот од ЗОК и командантите на потчинетите единици на…

Oсновна стручно-специјалистичка обука oд родот ОМЕ

Во изминатиот период, согласно Планот и програмата за основна обука со професионални војници, се реализираше основно стручно-специјалистичка обука со новопримените професионални војници во Армијата, од родот Оклопно механизирани единици (ОМE), во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево. Стручно-специјалистичката обуката се реализираше во три етапи и тоа: теоретски дел, стручен – практичен дел и завршен дел. Во…

Стационарно логорување со боеви гаѓања со ПАТ 20/3 мм

Во период од 23.09. до 27.09.2019 година баталјонот за Противвоздушна одбрана (бПВО), од составот на воздухопловната бригада (вбр), на АП „Криволак“, со персоналот кој е во состав на деклариран вод ПВО, реализираше стационарно логорување со боеви гаѓања со противавионски топ (ПАТ) 20/3 мм. За време на логорувањето реализирани се боеви гаѓања со ПАТ 20/3 мм…