Посета на командантот на СЕЕБРИГ на декларираните единици од Армијата на Република Македонија

Во деновите 01. и 02.11.2017 година, командантот на Бригадата на Југоисточна Европа (SEEBRIG), бригадниот генерал Тудорица Петраче придружуван со дел од началниците на секциите во неговиот штаб, изврши инспекција на декларираните единици од составот на 1.мпбр во СЕЕБРИГ. Во составот на СЕЕБРИГ, 1.мпбр учествува со еден инженериски патен вод од составот на инженерискиот баталјон и…

Показна вежба на тема „Справување со толпа при обезбедување на државната граница“

Во Командата на 3.механизиран пешадиски баталјон, во касарната во Тетово се одржа редовниот месечен состанок на Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) со командантите и командирите на потчинетите единица на бригадата. Во рамките на редовниот месечен состанок, по завршеното реферирање на командантите на потчинетите единици пред командантот на 1.мпбр бригаден генерал Мирче Ѓоргоски за…

Баталјонот на воена полиција го одбележа Денот на единицата

Баталјонот на воена полиција (бВП) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК), со воена свеченост во касарната „Илинден“ – Скопје го одбележа денот на единицата. Командантот на ЗОК, бригаден генерал Зоран Милевски честитајќи им го Денот на единицата изрази уверување дека припадниците на оваа единица кои се носители на највисокото признание „Орден за воени заслуги“…

Унапредување на потпоручници од составот на 1.мпбр и вбр во касарната „НХ Страшо Пинџур“ Петровец

Со наредба на Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), во чин поручник беа унапредени 14 потпоручници од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и 6 потпоручници од воздухопловната бригада (вбр). По тој повод пред стројот на единиците од касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, беа прочитани наредбите за унапредување. На церемонијата за доделување на…

Доделување на НАТО сертификат на припадниците од СПБГ и ренџерска чета во касарната „Боро Менков“ Куманово

Со постројување на средната пешадиска баталјонска група (спбг) и ренџерската чета (рч) во касарната „Боро Менков“ во Куманово, беше одржана церемонија за доделување на НАТО сертификатот „Борбено подготвен“ за горенаведените единици. Реоценувањето на средната пешадиска баталјонска група (спбг) и оценувањето на ренџерската чета (рч), согласно НАТО концептот за оперативни способности- Ниво 2 беше извршено во…

Баталјонот за врски го одбележа „21-ви Октомври“ денот на единицата

Баталјонот за врски од составот на Здружената оперативна команда со воена свеченост во касарната „Илинден“ – Скопје, го одбележа „21-ви Октомври“ денот на единицата. Во обраќањето на свеченоста командантот на Здружената оперативна команда, бригаден генерал Зоран Милески истакна дека со комуникациско информациска поддршка и непречено функционирањето на врските, баталјонот за врски е од суштинско значење…

Обука на припадници од воздухопловна бригада за ракување со системот „Атлас“ во 1. механизирана пешадиска бригада

Командири и предни набљудувачи од командната батерија на артилерискиот баталјон, во улога на инструктори во период од 16 до 20 октомври во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, реализираа обука за интегрираниот систем за дигитално обележување на цели „АТЛАС“ со припадници од воздухопловната бригада (вбр). Цел на обуката е оспособување на дел од персоналот на вбр…

Отворање на техничко гаѓање на цели во воздушен простор „Предизвик 2017“

Во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ се одржа свечено отворање на активноста за реализација на техничко гаѓање на цели во воздушен простор (ВоП) „Предизвик 2017“, со што продолжува билатералната соработка со вооружените сили (ВС) на Република Словенија. На чинот на свеченото отворање присуствуваше заменик командантот на воздухопловната бригада, полковник Заим Шкријељ. На отворањето…

Одбележување на денот на бВНЈ

Во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на „15. Октомври – Денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ)“ од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваше командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески, командантот и заменикот на воздухопловната бригада, претставници од прва…