Во Воено-медицинскиот центар се реализираше обука за медицинска поддршка при траума ниво 2

Во период од 02 до 05.04.2018 година во организација на ВМЦ на АРМ се реализираше курс за Медицинска поддршка при траума ниво 2 кој се одржуваше во просториите на Регионалниот медицински тренинг центар – РМТЦ. Предавачи на курсот се инструктори од ВМЦ кои претходно имат завршено обука и се сертифицирани од швајцарскиот центар. Слушателите се…

Реализација на билатерална соработка помеѓу инженерискиот баталјон на АРМ и 572-риот инженерискиот баталјон од Националната Гарда на Вермонт – САД

Во деновите од 26.03. до 30.03.2018 година во инженерискиот баталјон (инжб) од составот на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), заедно со тим од 572-риот инженериски баталјон од составот на Националната гарда на Вермонт од САД, беше организирана и реализирана активност на тема „Engineer Mobility and Counter Mobility“. Тимот од Вермонт, од страна на командантот и…

Одбележување на 17 години од трагичното загинување на командантот на баталјонот на Воена полиција

Пред командата на баталјонот на Воена полиција (бВП), во касарната „Илинден“ во Скопје, по повод одбележувањето на 17 години од трагичното загинување на капетан 1 класа Љупчо Мирчовски (тогашен командант на бВП), беше положено свежо цвеќе и изразено сочувство на семејството на загинатиот командант пред спомен обележјето подигнато во негова чест. По тој повод свежо…

Крводарителна акција во гарнизонот Петровец по повод „2 Aприл-Денот на 1.мпбр“

На ден 26.03.2018 година во време од 09.00-15.00 часот, во рамките на одбележувањето на „2 Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се реализираше крводарителна акција. Во крводарителната акција, во организација на Институтот за трансфузиона медицина – Скопје во соработка со Црвениот Крст на Република Македонија, учество зедоа вкупно…

Обука за предни набљудувачи

Со дел од персоналот од потчинетите единици на 1.мпбр, во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, во деновите од 19 до 22 март 2018 година, се реализираше обука за предни набљудувачи. Учесници на обуката беа старешини и војници од артилерискиот баталјон и артилериските единици од составот на пешадиските баталјони на 1.мпбр, како и претставници од Полкот…

Одбележување на 21 март, Денот на пролетта и екологијата во Здружено оперативната команда

На ден 21.03.2018 година во гарнизоните: Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево и Прилеп припадниците од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите команди и единици традиционално го одбележаа „21 март – Денот на пролетта“. Во еколошките активности се засадија повеќе стотина садници од бор и други видови на цвеќиња на повеќе локации во касарните. Кампањата,…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Предизвик 2018“

Во период од 13-ти до 15-ти март 2018 година, во касарната „НХ Страшо Пинџур“ се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Предизвик 2018“, со што е означен продолжетокот на билатералната соработка со вооружените сили на Република Словенија. Иницијалната планирачка конференција се реализираше со цел усогласување на техники тактики и процедури за ракетни системи со…

Одбележан денот на Резервните сили во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одбележа 11 Март, Денот на резервни сили. На 11 март 1992 година припадниците на Територијалната одбрана од Крива Паланка поделени во три единици ги презедоа караулите „Рамна нива“, Деве Баир и „Коприва“ од некогашната ЈНА. Тогаш за првпат во караулата „Рамна нива“ се развиори македонското знаме кое…

Одбележување на 8-ми Март во Здружената Оперативна Команда и потчинетите команди и единици

По повод 8ми Март – Денот на жената во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и потчинетите команди и единици традиционално се одбележа празникот посветен на афирмација на женските права и положбата на жената во општеството. Во ЗОК беше организиран прием на женскиот персонал во Куманово ЗОК од страна на командантот на ЗОК, генерал мајор Зоран Милески.…