Работилница за изработка на финални документи за вежбата „Македонски Блесок – 14“

Во период од 18. до 22.06.2018 година, во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“, беше реализирана работилница за изработка на финални документи за вежбата „Македонски Блесок-14“. Активностите од оваа работилница се предуслов за обезбедување на потребните документи за успешен старт на вежбата, на која треба да се изврши НАТО преоценување ниво 2 на декларираната чета на…

Командантско извидување на источниот дел на Република Македонија

Согласно Годишниот план за обука за 2018 година, старешините од Здружената оперативна команда (ЗОК), во деновите 20 и 21 јуни 2018 година, реализираа заедничка практична форма на обука на извидување на просторот на источна Македонија. Командата и штабот на ЗОК ја предводеше командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски. Целта на оваа активност беше да…

Вежба на командно место во 1.механизирана пешадиска бригада

Во периодот 19.06.–21.06.2018 година, персоналот од командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и командите и штабовите на потчинетите единици, реализира „Вежба на командно место“ надвор од мирновремените команди на единицата. По сценарио изработено од штабот на 1.мпбр, за елементарна непогода од поголеми размери во источниот дел на Република Македонија, штабот на бригадата и…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Здружена oперативна команда и потчинетите единици

Во Здружената оперативна команда (ЗОК) и потчинетите команди единици: 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Командата на Резервни сили (КРС), во изминатите два дена престојуваше инспекциски тим во врска со специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим беше претставен од четири претставници од Вооружените Сили…

Испраќање на припадници на АРМ во мировни мисии „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина и „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Командантот на Здружена оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во мировната операција „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина. За време на средбата, генералот Арсоски им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што би го задржале и унапредиле нивото на…

Кондиционен марш на персоналот од командата на ЗОК

На 12 јуни 2018 година врз основа на календарот за обука на Здруженaта оперативна команда (ЗОК) за 2018 година, со цел подигање на психофизичката кондиција на персоналот од командата, предводени од командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски, реализираа кондиционен марш на релација: населба Карпош преку село Младо Нагоричане до село Војник. Ваквите активности согласно…

Припадници од воздухопловната бригада го завршија учеството на вежбата „Adriatic Strike 18“

Припадници од воздухопловната бригада со еден хеликоптер Ми-17, го завршија учеството на вежбата „Adriatic Strike 18 / Јадрански удар 18, која се одржа во периодот од 31.05 до 10.06.2018 година на повеќе полигони во Република Словенија. На вежбата учествуваа 25 држави од кои 20 се НАТО членки (Албанија, Белгија, Чешка, Црна Гора, Данска, Естонија, Франција,…

Санирање на последиците од невремето во МО на РМ и ГШ на АРМ

Невремето со силен ветер и дожд, што го зафати градот Скопје во сабота 09.06.2018 година, за кратко време предизвика огромни штети во одредени делови од главниот град на Република Македонија, откорнати дрвја, разрушени кровови, оштетени автомобили од испаѓаните дрвја и поплави насекаде. И во кругот на зградата на Министерството за Одбрана и Генералштабот на Армијата…

Помен во чест на загинатите припадници од тенковскиот баталјон

Денес, 8 јуни 2018 година, во касарната „Чојлија“ во Петровец, припадниците на тенковскиот баталјон одбележаа 17 години од загинувањето на припадниците од тенковскиот баталјон во конфликтот во 2001 година. Денот на загинувањето на капетанот Синиша Стоилов и војникот Фејзо Џељадиновски беше одбележан со полагање на свежо цвеќе пред спомен плочата, која е поставена во кругот…