Посета на Воениот медицински центар од страна на началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“ – Варна

На ден 01.08.2018 година, во просториите на Воениот Медицински Центар во Скопје (ВМЦ), беше реализирана посета од страна на Началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“- Варна полковник Волчо Атанасов, придружуван од страна на военото аташе на Република Бугарија во Република Македонија потполковник Пламен Николов и претставници од Секторот за Меѓународна Соработка при МО…

Показна вежба на единиците лоцирани во касарната „Чојлија“

Денес во командата на тенковскиот баталјон, во касарната „Чојлија“ беше одржан редовниот месечен состанок на Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) со командантите и командирите на потчинетите единица на бригадата. Во рамките на редовниот месечен состанок, по завршеното реферирање на командантите на потчинетите единици пред командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски за извршените…

Средба на командантот на ЗОК со градоначалници на општините во североисточниот регион

Во месец јули 2018 година во рамките на соработката помеѓу Армијата на Република Македонија и цивилните структури во зоната на одговорност, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски реализира средби со градоначалниците на општините во североисточниот регион на Република Македонија и тоа: Куманово, Крива Паланка, Кратово, Старо Нагоричане, Ранковце, Липково, Арачиново и…

Обука во летни услови

Согласно Годишниот план за обука на 1.мпбр и баталјонот на Воена Полиција за 2018 година, во месец јули, во центарот за обука на вода „Радожда“ на бреговите на Охридското езеро, припадниците на оклопно извидувачките водови од потчинетите единици на 1.механизирана пешадиска бригада и водот воена полиција, реализираа обука во летни услови. Целта на обуката беше…

Логистичка поддршка за реализирање на „12-та Извидничка смотра“ во с. Скребатно, Охрид

Во период од 14 до 22.07.2018 година во с. Скребатно, Охридско, припадниците од потчинетите единици на Здружената оперативна команда реализираа логистичка поддршка на „12-та Извидничка смотра“ на која учествуваа 1200 извидници од 17 држави од Европа и САД. На ден 15.07.2018 година свечено беше отворена „12-та Извидничка смотра” од страна на Покровителот на смотрата –…

Уништување на минско експлозивни средства на армискиот полигон „Криволак“

По повод 9 Јули, светскиот ден на уништување на оружје и муниција, на армискиот полигон (АП) „Криволак“ беше извршено уништување на минско експлозивни средства (МЕС). Уништувањето на МЕС беше реализирано од страна на тимот за уништување на МЕС, од составот на Армијата на Република Македонија. Активноста беше во организација на Генералштабот на АРМ, во координација…

Шестмесечното реферирање на борбената готовност на единиците во Здружената оперативна команда

На 4 јули 2018 година во објектот Лисец се одржа шестомесечното реферирање за борбената готовност на Здружената оперативна команда (ЗОК) за 2018 година. Реферирањето е редовна планска активност кој е дел од Годишниот план за работа на ЗОК и на потчинетите единици, а се одржува во месец јули. За достигнатиот степен во изградбата на борбената…

Меѓународни активности на припадници од инженерискиот баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада

Во текот на месец јуни, припадниците на инженерискиот баталјон учествуваа во повеќе меѓународни активности. Осум припадници од баталјонот, во период од 24.5 до 15.6, учествуваа на меѓународната вежба „Saber Strike 18“ која се реализираше во Република Полска, кои беа во составот на 15.инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа. За време на вежбата инженерците…

Одбележување на патронатот на касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево

Денес 29.06.2018 година, припадниците на 4.механизиран пешадиски баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада, го одбележаа денот на загинувањето на народниот херој Чеде Филиповски – Даме, чие име го носи касарната во Кичево. За време на одбележувањето на патронатот на касарната повеќе делегации од Армијата на Република Македонија и општествениот живот на градот Кичево положија…