Прием на новопоставените потпоручници од страна на Kомандантот на ЗОК

Денес, во Здружената оперативна команда (ЗОК), во касарната „Боро Менков“ во Куманово, од страна на командантот на ЗОК генерал-мајор Павле Арсоски, беа примени 20 новопоставени потпоручници на служба во Армијата на Република Македонија. Командантот на ЗОК во своето обраќање ги поздрави потпоручниците и им посака добредојде и успешна работа. Генералот Арсоски ги нагласи важноста, сериозноста…

Примопредавање на должноста Командант на артилериски баталјон

Денес, во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, се одржа воена свеченост по повод примопредавањето на должноста Командант на артилерискиот баталјон (артб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на артб, потполковник Ѓорѓи Василевски ја прими од потполковник Ивица Цветковски. На свеченоста присуствуваше командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, команданти и претставници од…

Припадниците на баталјонот за врски го одбележаа Денот на единицата

Денес, во касарната „Илинден“-Скопје, се одржа воена свеченост по повод „21-ви Октомври“ Денот на Баталјонот за врски. На свеченоста присуствуваа: началникот на штаб на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Орце Јордев, командантот на полкот за специјални операции(пСО), бригаден генерал Методи Хаџи Јанев, началниците на секциите Ј-6 на ГШ на АРМ и ЗОК, останатите команданти…

Заврши оценувањето на декларираните единици на АРМ

Денес 18.10.2018 година, декларираната чета на Воена Полиција на третиот ден од оценувањето на борбената готовност изведоа повеќе настани и инциденти меѓу кои сообраќајна несреќа помеѓу воено и цивилно м/в, артилериски напад на база, пребарување на населено место, како и пренесување на повредени со борбен хеликоптер до КМБ-2– улога 2. Заклучно со третиот ден се…

Свечено примопредавање на должност командант на Баталјонот за врски

Во касарната „Илинден“-Скопје, со воена свеченост во баталјонот за врски, од составот на Здружената Оперативна Команда(ЗОК), се изврши примопредавање на должност командант на баталјонот помеѓу потполковник Марјан Миленковски и потполковник Илија Дамчевски. За време на свеченото примопредавање согласно правилото за воен протокол во АРМ, свое обраќање имаа командантот на ЗОК, досегашниот и новопоставениот командант на…

Продолжува оценувањето на декларираните единици на АРМ

На ден 17.10.2018 година, во раните утрински часови декларираната чета на Воена Полиција успешно изврши марш до АП „Криволак“, каде во реонот на операции, согласно предвиденото сценарио, го имплементира планираниот систем за непрекинато ажурирање на тековната оперативна слика и на тој начин обезбедија насочување на маневарскиот елемент кон правилна и потполна реализација на доделената мисија.…

Посета на претставници на Верификацискиот Центар на СР Германија на Здружена оперативна команда

Денес во просториите на Здружена оперативна команда (ЗОК) беше реализиран прием на претставници од Верификацискиот Центар на СР Германија и Одделението за контрола на вооружувањето од страна на Командантот на генерал мајор Павле Арсоски. Командантот на ЗОК накратко ги запозна присутните со Здружена оперативна команда и ја нагласи големата соработка што ја има Република Македонија…

Започна оценувањето на декларираните единици на АРМ

Денес, 16.10.2018 година, во касарна „Илинден“ – Скопје, започна оценувањето на декларираната чета на воена полиција на мирновремена локација. Активностите во текот на денот продолжуваат со нејзина дислокација, следење на маршевската колона од касарна „Илинден” – Скопје до логорската просторија на АП „Криволак“. Вториот дел од целта на вежбата „Македонски Блесок-14“, се реализира во кампот…

Одбележување на 15 Oктомври – Денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување

Во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на 15 Oктомври – Денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ) од составот на воздухопловната бригада (вбр). На воената свеченост со пригоден говор се обрати Командантот на вбр полковник Роберт Малезански кој го истакна значењето на бВНЈ како и…