НАТО регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Од 03.09. до 06.09.2019 година во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје се реализираше шестата НАТО регионална работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 20 партнерски земји како и од Здружената команда на НАТО од Неапол. Воведно обраќање имаше директорот на вежбата, полковник Звонко Мајсторски кој ги поздрави присутните и им се…

Финална планирачка конференција за вежбата „Национален одговор 2019“

Во периодот од 03.09. до 05.09.2019 година во касарната „Јане Сандански“ во гарнизонот Штип се одржа Финална планирачка конференција (ФПК) за претстојната вежба за справување со елементарни непогоди „Национален одговор 2019“. На конференцијата, покрај претставниците од Армијата, учествуваа: претставници од министерствата за одбрана, внатрешни работи, здравство и земјоделие, шумарство и водостопанство, ЦУК, ДЗС, ЦКРСМ, ЕВН,…

Месечно реферирање на командантите пред командантот на Здружената оперативна команда

Во касарната „Јане Сандански“ во Штип, се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК) за месец август 2019 година. Командантите на првопотчинетите единици на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски му реферираа за реализираните задачите во изминатиот месец, проблемите како и за тежишните активности за наредниот месец. На крајот од…

Испраќање на штабните офицери во мировната операција „Одлучна поддршка“

Командантот на Здружено оперативната команда генерал-мајор Павле Арсоски оствари средба со штабните офицери кои заминуваат во Командата за обука, асистенција и советување – Север (КОСА-С) во мисијата „Одлучна поддршка“ во ИР Авганистан. За време на средбата, генералот Арсоски им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што би го…

Протоколарна средба во ЗОК, со новоназначеното одбранбено аташе на СР Германија

Заменикот на командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Орце Јордев оствари средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на СР Германија, потполковник Дирк Вебер и досегашното аташе, потполковник Ханс-Петер Вамслер. Генералот Јордев му ја честиташе новата должност на потполковник Дирк Вебер, посакувајќи му успех во извршувањето на истата, продолжување и продлабочување на одличната соработка…

Одбележување на Денот на 3.механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со воена свеченост припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), го одбележаа Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на 1. механизирана пешадиска бригада, полковник Бесник Емини, команданти на останатите единици на Армијата, поранешни команданти и пензионирани припадници на единицата, претставници од…

Прием на должност началник на штаб во ЗОК

Денес, 22.08.2019 година во Здружената оперативна команда (ЗОК), се реализира прием на должност началник на штаб во ЗОК на бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. На постројувањето пред персоналот од ЗОК се обратија генерал-мајор Павле Арсоски и бригадниот генерал Мирче Ѓоргоски. Командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски истакна дека трансформацијата на Армијата и полноправното членство во НАТО…

Крводарителна акција по повод денот на 3.механизиран пешадиски баталјон

По повод ,,27-ми Август“ денот на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) , денес во касарната „НХ Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово се реализираше крводарителна акција. Крводарителната акција беше во организација на Институтот за трансфузиона медицина во Скопје во соработка со Црвениот Крст. Во акцијата учество зедоа вкупно 28 припадници на…

Достоинствена прослава на мировниците

Денот на Армијата – 18ти Август, свечено и достоинствено го одбележаа и нашите припадници, претставници на МАККОН-10 во мировната операција „Одлучна поддршка“ во Кабул, Авганистан. На свечената вечера, што по тој повод беше организирана од страна на нашите претставници, присуствуваа командантот на Командата за обука, советување и асистенција на Главниот град, бригаден генерал Јашар Дилбер,…