Одбележување на патронатите на касарните во Петровец и Прилеп

Денес во касарните „Страшо Пинџур“ во Петровец и „Мирче Ацев“ во Прилеп, со полагање на свежо цвеќе беа одбележани патронатите и 76 годишнината од погибието на народните херои Страшо Пинџур и Мирче Ацев. Делегации од Здружената оперативна команда, командата на 1.механизирана пешадиска бригада, командата на воздухопловната бригада, претставници од општина Кавадарци и Музејот на Кавадарци,…

Донација од пакетчиња за најранливите категории на деца

По повод Новогодишните и божиќните празници, воздухопловната бригада традиционално организира акција за разубавување на празниците на одредена група на деца. Припадниците на воздухопловна бригада во соработка со фирмата „Брза пошта“ – Скопје, обезбедија пакетчиња кои во текот на изминатите неколку дена беа поделени на децата од Државното училиште за рехабилитација на деца и млади со…

Валоризација на исклучителни резултати од проверката на физичка подготвеност во 2018 година

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, на најдобрите припадници од командата и потчинетите единици, со постигнати 300 поени во сите дисциплини на проверката на физичката подготвеност, им додели пофалница за остварените врвни резултати на проверката. Помеѓу пофалените припадници има офицери, меѓу другото и командант на…

Одбележување на 21 декември, Ден на Воено – медицинскиот центар

Денес, Воено – медицинскиот центар (ВМЦ) свечено го одбележа 21 декември, денот на единицата. Свеченоста се одржа на платото пред бригадата за логистичка поддршка, на која присуствуваа претставници од Генералштабот на Армијата на Република Македонија, Здружената оперативна команда, бригадата за логистичка поддршка, команданти на бригади и баталјони од составот на АРМ, поранешни команданти и други…

Средното стручно училиште ДОЦУР „Партенија Зографски“ од Скопје во посета на баталјонот на Воената полиција во касарната „Илинден“

Во рамките на цивилно воената соработка на ден 19.12.2018 година во посета на баталјонот на Воена полиција беа ученици од средното стручно образование за лица со оштетен слух ДОЦУР „Партенија Зографски“ од Скопје. За учениците беа организирани и реализирани неколку активности и тоа: презентација за единицата, тактичко технички збор (ТТ) и показна вежба. На ТТ…

Примопредавање на должноста Командант на 2.мпб

Денес, во касарната „Јане Сандански“ во Штип, се одржа воена свеченост по повод примопредавањето на должноста Командант на втор механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста од досегашниот командант на 2.мпб потполковник Горан Петрушевски ја прими потполковник Мирче Тасев кој досега ја извршуваше должноста Заменик на командантот во истиот…

Главна планирачка конференција за вежбата „Одлучен удар“ (Decisive Strike)

Во период од 10. до 14.12.2018 година, во кампот за обука (КО) „Пепелиште“,се реализира главната планирачка конференција (ГПК) за вежбата „Одлучен удар“ (Decisive Strike). На ГПК за вежбата „Одлучен удар“ (Decisive Strike) покрај претставници на Армијата на Република Македонија учествуваа и претставници од Вооружените сили на САД, Бугарија, Црна Гора и Литванија. Во текот на…

Втора работилница за „REGEX-19“

Во период од 10.12. до 14.12.2018 година, во хотел „Холидеј Ин“ се реализираше втората регионална работилница за вежбата „REGEX-19“. На истата учествуваа претставници од 15 држави партнер земји и претставници од командата на Здружени сили на НАТО од Неапол. За време на отворањето на работилницата, директорот на вежбата полковник Звонко Мајсторски во своето обраќање ги…

Реализација на основна и напредна воено-полициска обука со припадниците од баталјонот на Воена Полиција

Припадниците на баталјонот на Воена Полиција (бВП) во периодот 03.12 до14.12.2018 година, согласно годишниот план за обука за 2018 година реализираа воено-полициска обука со ново примените припадници на бВП во Центарот за Обука „Пепелиште“ и АП „Криволак“. Целта на обуката беше специјалистичко воено и стручно оспособување на ново примените припадниците на бВП согласно стандардите и…