Соработка со цивилните структури

Здружената оперативна команда (ЗОК) има развиено и одржува редовна цивилно воена соработка со претставниците на структурите на локалната власт и со цивилните структури во зоната на одговорноста. На барање на Општина Кратово за поддршка на манифестацијата „Ден на рударите – Успение на Голема Богородица“ на ден 29.08.2018 година со тактичко-технички збор и подготовка на оброк…

Одбележување на 27-ми август „Денот на 3.механизиран пешадиски баталјон“

Денес во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово со воена свеченост, припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа, заменик командантот на 1.механизира пешадиска бригада, команданти на потчинети единици, поранешни команданти и пензионирани припадници на единицата, претставници од локалната самоуправа, владини и невладини организации, сојузи, здруженија, верски заедници, претставници на…

Технички прием на хеликоптери Ми-24

Вчера на ден 22.08.2018 година во воздухопловната бригада (вбр) извршен е прв пробен лет на борбени хеликоптери Ми-24, како дел од техничката проба на хеликоптери во воздух, а по извршувањето на генерален ремонт. На тој свечен настан присуствуваше и командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал мајор Павле Арсоски, кој што од страна на командантот…

Посета на тим од Командата на САД во Европа на инженерискиот баталјон

Во инженерискиот баталјон (инжб), од составот на првата механизирана пешадиска бригада, на ден 14.08.2018 година се реализираше посета од страна на тим на Командата на САД во Европа (EUCOM), во организација на Канцеларијата за одбранбена соработка со САД во Република Македонија. Пред тимот на EUCOM од страна на командирот на пионерскиот вод се изврши презентација…

Месечно реферирање на командантите на првопотчинетите единици пред командантот на Здружената оперативна команда

Во центарот за обука на вода „Радожда“ во Струга, се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда за статусот на борбената готовност за месец јули 2018 година. Командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски, за достигнувањата, реализацијата на плановите и задачите и активностите, обуката…

Посета на Воениот медицински центар од страна на началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“ – Варна

На ден 01.08.2018 година, во просториите на Воениот Медицински Центар во Скопје (ВМЦ), беше реализирана посета од страна на Началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“- Варна полковник Волчо Атанасов, придружуван од страна на военото аташе на Република Бугарија во Република Македонија потполковник Пламен Николов и претставници од Секторот за Меѓународна Соработка при МО…

Показна вежба на единиците лоцирани во касарната „Чојлија“

Денес во командата на тенковскиот баталјон, во касарната „Чојлија“ беше одржан редовниот месечен состанок на Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) со командантите и командирите на потчинетите единица на бригадата. Во рамките на редовниот месечен состанок, по завршеното реферирање на командантите на потчинетите единици пред командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски за извршените…

Средба на командантот на ЗОК со градоначалници на општините во североисточниот регион

Во месец јули 2018 година во рамките на соработката помеѓу Армијата на Република Македонија и цивилните структури во зоната на одговорност, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски реализира средби со градоначалниците на општините во североисточниот регион на Република Македонија и тоа: Куманово, Крива Паланка, Кратово, Старо Нагоричане, Ранковце, Липково, Арачиново и…