Успешно реализирани водни и четно боево гаѓање на АП Криволак со првата механизирана пешадиска чета од 1.мпб

Во период од 03 до 08 април 2019 година на АП ,,Криволак“, дел од штабот на 1. механизиран пешадиски баталјон, 1.механизирана пешадиска чета (1.мпч) и минофрлачката батерија 120 мм (мфб 120 мм), реализираа стационарно логорување и изведоа тактичката вежба со оклопни борбени возила на пешадија (хермелин), боево гаѓање (ТВБГ) со чета како и артилериско боево…

Месечно реферирање на командантите на првопотчинетите единици пред командантот на Здружена оперативна команда

Во касарната „Кузман Јосифовски – Питу“ во Тетово, се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда(ЗОК), за статусот на борбената готовност, за месец март 2019 година. Командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, за достигнувањата, реализацијата на плановите и задачите и активностите, обуката и останатите…

Посета на воздухопловната бригада на ученици од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“ – Битола

На ден 01.04.2019 година учениците од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“- Битола реализираа посета на воздухопловната бригада (вбр), како дел од соработката која вбр ја има со цивилните структури. Цел на посетата беше запознавање на учениците со средствата кои ги поседува воздухопловната бригада и активностите кои таа ги реализира. Учениците во текот на посетата имаа можност да…

Кондиционен марш на персоналот од ЗОК

Врз основа на календарот за обука на Здружено оперативната команда (ЗОК) за 2019 година старешините и цивилните лица од ЗОК, предводени од командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, реализираа кондиционо рекреативен марш на релацијата месност Менкова Колиба – село Горно Коњаре при што беа препешачени околу 17-тина километри пат. Ваквите активности кои согласно Планот за…

Крводарителна акција во гарнизонот Петровец, по повод „2.Април – Денот на 1.мпбр“

Денес во времето од 09.00 до 13.00 часот, во рамките на одбележувањето на 2 Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се реализираше крводарителна акција. Крводарителната акција беше во организација на Институтот за трансфузиона медицина – Скопје, во соработка со Црвениот Крст. Во акцијата учество зедоа вкупно 67 припадници…

Одбележување на 18 години од трагичното загинување на Командантот на баталјонот на Воена полиција

Денес 28-ми Март, со навршување на 18 години од трагичното загинување на капетан 1 класа Љупчо Мирчовски (тогашен Командант на баталјонот на Воена полиција), во касарната „Илинден“, пред командата на баталјонот на Воена полиција (бВП) на спомен обележјето подигнато во негова чест, беше положено свежо цвеќе и изразено сочувство на семејството на загинатиот командант. Свежо…

Посета на ученици од ОУ „Коле Неделковски“ на воздухопловната бригада

На ден 22.03.2019 година учениците од основното училиште „Коле Неделковски“ – Скопје реализираа посета на воздухопловната бригада (вбр), како дел од соработката која вбр ја има со цивилните структури. Цел на посетата беше запознавање на најмладата популација во државата со средствата кои ги поседува воздухопловната бригада и активностите кои таа ги реализира. Учениците во текот…

Одбележување на 21 март, Денот на пролетта и екологијата во Здружената оперативната команда

На ден 21.03.2019 година во гарнизоните: Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево и Прилеп припадниците од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите команди и единици традиционално го одбележаа „21 март – Денот на пролетта“. Во еколошките активности беа засадени повеќе стотина зимзелени садници и други видови на цвеќиња на повеќе локации во касарните. Традиционално, заштитата…

Кондиционен марш и гаѓање со припадниците од командата и штабот на 1.мпбр

Согласно годишниот план за работа и годишниот календар за обука на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), припадниците од командата и штабот на 1.мпбр, во рамките на активностите и задачите за одржување на психофизичката подготвеност и воено стручна оспособеност, реализираа кондиционен марш и подготвителни гаѓања. За одржување на кондицијата на потребното ниво, со припадниците на 1.мпбр беше…