Одбележување на Ден на баталјонот за врски

На ден 21.10.2019 година (понеделник), во 11.00 часот во касарната „Илинден“-Скопје, се одржа воена свеченост по повод „21-ви Октомври“ Денот на Баталјонот за врски. На свеченоста присуствуваа Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, началник на секцијата Ј-6 во ГШ на Армијата, полковник Душко Несторов, команданти на првопотчинети единици на ЗОК, поранешни команданти…

Тридневна посета на 2. механизиран пешадиски баталјон од тим од армијата на Обединетото кралство

Тим од армијата на Обединетото Кралство предводен од потполковник Даглас Рид, од 15 до 17.10.2019 година беше во посета на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Тимот, најпрво беше примен од страна на командантот на бригадата, полковник Бесник Емини. Во командата на 1.мпбр, тимот со краток брифинг беше запознаен со историјата на бригадата нејзината сегашна формација, локацијата…

Експертска посета на припадници од Воздухопловната команда на САД за Европа на воздухопловната бригада

Во период од 15 до 17.10.2019 година припадници од командата и потчинетите единици на воздухопловната бригада (вбр) имаа можност да присуствуваат на предавањата за развој во воздухопловните сили, презентирани од страна на експертски тим на припадници од Воздухопловната Команда на САД за Европа. Тимот од Воздухопловната Команда на САД за Европа беше пречекан од командантот…

Одбележување на Денот на баталјонот за Воздушно набљудување и јавување

Денес во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа свеченост по повод одбележувањето на денот на баталјонот за Воздушно набљудување и јавување (бВНЈ). На свеченоста присуствуваа командантот на воздухопловната бригада (вбр), полковник Роберт Малезански, претставник од 1.механизирана пешадиска бригада, началници на секции и команданти на потчинетите единици на вбр, поранешни команданти и припадници на…

Одбележување на патронатот на касарната „Боро Менков“ во Куманово

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со оддавање на почит и полагање на цвеќе пред бистата на народниот херој Боро Менков, беше одбележан патронатот на касарната, односно 78-годишнината од загинувањето на народниот херој, чие име го носи касарната во Куманово. Пред стројот на единицата, за ликот и делото на народниот херој Боро Менков, се…

Посета на бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс на ЗОК

На ден 10.10.2019 година, Здружената оперативна команда (ЗОК) и потчинетите единици на ЗОК ги посети бригаден генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, новоангажираниот британски советник во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија. Бригадниот генерал Роберт Хју Лојд-Џонс, беше пречекан од страна на Командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, со кого оствари иницијална протоколарна средба. За време…

Анализа на вежбата „Одлучен удар“

Во Здружената оперативна команда (ЗОК), согласно одобрената Спецификација и Планот за вежбата „Одлучен удар“ се реализираа разговори по завршената активност „Post exercise discussion – PXD“. Разговорите се реализираа во Командата на ЗОК и на истата, покрај командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски присуствуваа и Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, началници на…

Вежба на командно место со припадниците од баталјонот на Воена полиција

Врз основа на Годишниот План за 2019 година, припадници на командата и штабот на баталјонот на Воена полиција, во периодот од 7 до 10.10.2019 година на локации во касарната „Илинден“ и во реонот на стрелиштето „Стенковец“ реализираа вежба на командно место. Цел на оваа вежба е припадниците да се извежбаат и оспособат во примена на…

Размена на искуства со вооружените сили на Обединето Кралство

На ден 09.10.2019 година во Здружената оперативна команда (ЗОК) се реализира посета на тим од Обединетото Кралство (ОК) поврзана со обуката, вежбите и оценувањата. Делегацијата предводена од потполковник Џил Хамлинс, беше поздравена од страна на Началникот на штаб во ЗОК, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. Во текот на посетата со делегацијата од ОК беа реализирани разговори…