Трета генерација офицери во служба на татковината

Во генералштабот се одржа несекојдневна средба на која три генерации на офицерската фамилија Миклош; Јаким, Ненад и Бојан, беа примени од страна на началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, на која им се оддаде признание за сето она што ова семејство го вложува во армијата во различни периоди од своето постоење. Најмладиот старешина член на…

Верица Златеска, професионален војник: Униформата не те прави помалку нежна мајка

Кај мене нема „не можам, не сакам“… Со сопругот, кој ја разбира мојата професија, сме одлично усогласени, па и покрај специфичната работа, имаме среќни и задоволни деца, вели Златеска. Таа е нашата прва соговорничка во серијалот „Родителство и кариера“, во кој сакаме да прикажеме како се организираат во одгледувањето деца луѓето со поспецифични професии. Јас…

Александра Бошковска, командир на првата чета од Првиот механизиран пешадиски баталјон

Поручник Александра Бошковска неодамна го презеде командувањето со првата чета од Првиот механизиран пешадиски баталјон и со тоа стана првата жена во АРМ која раководи со оваа единица чија мисија е и извршување на борбени задачи. За љубовта кон професијата, за предизвиците, соработката со своите колеги војници Бошковска зборува за МИА.   Неодамна станавте командир…

Две генерации во служба на татковината – татко и син професионални војници АРМ

Случаи на служба во армиски редови на двајца или повеќе членови од поблиската фамилија во исто време се забележани во историските хроники во сите армии во светот. И во македонската историја почнувајќи од античкиот преку илинденскиот период до периодот на втората светска војна се познати голем број на случаи на служба во армиските редови на…

Истрајност, упорност, посветеност и лојалност како услови за остварување на силната желба да се биде дел од АРМ

Една од вредностите по кои се водат припадниците на полкот за Специјални Операции при извршувањето на своите задачи е истрајноста. Пример за упорност и желба да се достигне сонот е секако и потпоручникот Роберт Иванов. Патот за остварување на сонот да се биде припадник на полкот за Специјални Операции го започнал уште далечната 2001 година…