Со свечено отворање започна вежбата „Македонски Блесок-10“

Денес, 7 април 2014 година, во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ започна теренската вежба „Македонски Блесок-10“. На чинот на свеченото отварање присуствуваа Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда бригаден генерал Мухамет Рацај и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада, бригаден генерал Павле Арсоски. На отварањето обраќајќи се пред учесниците на вежбата бригадниот генерал…

Работилница за изработка на концептот на операции за вежбата: „МАКЕДОНСКИ БЛЕСОК-10“

Во Центарот за обука „Пепелиште“ во период од 27 до 31 јануари 2014 година се одржа работилница за изработка на концептот на операции (strategic concept of operations – CONOPS) која претставува фаза во континуираните подготовки за планирањето на вежбата „Македонски Блесок 10“. Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковникот Ѓоко Максимов кој со воведен брифинг…

Средната пешадиска баталјонска група и Лесната маневарска болница позитивно оценети на „Македонски Блесок-9“

Денес, 18 Октомври 2013 година, заврши самооценувањето Ниво-2 на Средната пешадиска баталјонска група (СПБГ) и НАТО оценувањето Ниво-1 на Лесната маневарска болница (ЛМБ), согласно Концептот за оперативни способности на НАТО, кое неделава се одвиваше во рамките на вежбата „Македонски Блесок-9“ на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“. Согласно планот и сценариото за…

Покажана врвна обученост и постигнати високи резултати на тактичката вежба со бојно гаѓање во рамките на вежбата „Македонски Блесок-9“

Денес, 17-ти октомври (четврток), во рамките на воената вежба ,,Македонски Блесок-9” на Армискиот полигон (АП) ,,Криволак“ за Денот за високи гости се изведе тактичка вежба со бојно гаѓање ,,Засилена средна пешадиска баталјонска група (СПБГ) во напад“. На Денот за високи гости присуствуваа: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов,…

Оценување на средната пешадиска баталјонска група

Денес, 16 октомври 2013 година (среда) во раните утрински часови, декларираната Средна пешадиска баталјонска група (СПБГ) успешно изведе марш од касарната „Боро Менков“ во Куманово до армискиот полигон (АП) „Криволак“ со што вежбата „Македонски Блесок 9“, влезе во завршна фаза. Маршот припадниците од 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) го изведоа со формирање на конвој од…

Ден за високи гости на „Македонски Блесок-9“

Утре, 17-ти октомври (четврток) со почеток во 11.00 часот, во рамките на воената вежба „Македонски Блесок-9” на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ и во Центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“ ќе се реализира програма во рамките на Денот за високи гости. На Денот за високи гости ќе присуствуваат: Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените…

Оценување на Лесната маневарска болница на АРМ и донација од припадниците на АРМ на ДСУ „Искра“ во Штип

Денес, 15 октомври 2013 година (среда), во Центарот за обука „Пепелиште“, започна оценувањето (НАТО 1) на Леснaта маневарска болница на АРМ, кое се одвива во рамките на вежбата „Македонски блесок – 9“ . Оценувањето се реализира според Концептот за оперативни способности на НАТО, а го спроведува оценувачки тим на НАТО, кој денес ги оценуваше интероперабилноста…

Започна теренската вежба „Македонски Блесок-9“

Денес, 14 октомври 2013 година, во Центарот за обука „Пепелиште“ се одржа свеченост за отварање на теренската вежба „Македонски Блесок-9“. На чинот на свеченото отварање пред учесниците на вежбата се обрати Заменикот на командантот на Здружената Оперативна Команда, бригаден генерал Мухамет Рацај кој истакна дека реализацијата на вежбата „Македонски Блесок-9“ за Армијата на Република Македонија…

АРM подготвена за вежбата „Македонски блесок-9“ во Криволак

Денес, 9-ти октомври (среда) во Генералштабот на АРМ се одржа брифинг за претставниците на медиумите по повод одржувањето на теренската вежба „Македонски Блесок-9“ која ќе се изведува на Армискиот полигон „Криволак“ и Центарот за обука „Пепелиште“ во периодот од 12. до 18.10.2013 година. На брифингот присуствуваа: командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) на АРМ генерал-мајор…