Соопштение за медиумите: Единиците на АРМ го започнаа учеството на големата меѓународна вежба „Анаконда 2016“

Припадници од неколку единици на Армијата на Република Македонија заедно со припадници на Армиите од уште 23 земји од НАТО и Партнерството за мир (ПЗМ), од денес и официјално ги започнуваат активностите на меѓународната вежба „Анаконда-16“ која ќе трае до 17ти Јуни и ќе се изведува на неколку локации во Република Полска. Со денешната свечена…

Учество на единици на АРМ на меѓународната вежба „Анаконда 2016“

Армијата на Република Македонија со 157 свои припадници во текот на вчерашниот и денешниот ден заминуваат за Република Полска каде во време од 07 до 17ти Јуни ќе учествува на меѓународната вежба „Анаконда-16“. Вежбата која е во организација на Армијата на Соединетите Американски Држави во Европа и Вооружените Сили на Република Полска, претставува меѓу најголемите…

Учество на припадници на баталјонот на Воена полиција на вежбата „Platinum Wolf 16“ во Република Србија

Во периодот од 09-20.05.2016 година во Врање, Република Србија беше реализирана вежбата „Platinum Wolf 16“ во организација на Маринскиот корпус на САД. На вежбата учествуваа околу 100 претставници од 5 земји од регионот и 100 претставници од Маринскиот Корпус на САД. Целта на вежбата беше извежбување на воено полициски единици во извршување на нивната мисија…

Ден на високи гости на симулациската вежба „Здружени воени игри“ во Република Турција

Делегација на Армијата на Република Македонија предводена од бригаден генерал Павле Арсоски. Присуствуваше на Денот за Високи гости на меѓународната вежба „Здружени воени игри“ YILDIZ-2016 во Истанбул Република Турција. Вежбата која се изведуваше на 17 и 18.05.2016 година во Здружениот центар за борбени игри при Турскиот воен колеџ – Ататурк е компјутерска симулација на која…

Saber Junction 2016

Во период од 7 до 20.04.2016 година припадниците од баталјонот за Специјална Намена од полкот за Специјални Операции учествуваа во Мултинационалната здружена вежба „Saber Junction 16“. Вежбата се реализираше во Здружениот Мултинационален Центар за спремност во Графенвер и Хохенфелс – Германија, но повремено беа користени и базата во Авијано – Италија и бази во делови…

Учество на припадници од пСО на вежбата „SABER JUNCTION 16“

Македонскиот контингент кој учествува на мултинационалната вежба „SABER JUNCTION 16“ составен од припадници на баталјонот за Специјална Намена од составот на полкот за Специјални Операции во периодот од 29.03 до 05.04.2016 година изврши непосредни подготовки и гаѓања за претстојната вежба. Подготовките и гаѓањата се реализираа на полигоните и стрелиштата на Воената база во Графенвор –…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 12“

Во периодот од 7 до 10 март, 2016 година во Центарот за обука на вода во Охрид се одржа иницијалната планирачка конференција за претстојната вежба „Македонски Блесок 12“ која е планирана да се реализира во центарот за обука „Пепелиште„ и на армискиот полигон „Криволак“ во периодот од 1 до 7 октомври годинава. Цел на вежбата…

Присуство на делегација од АРМ на Ден на високи гости на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

По завршувањето на вежбата „Trident Juncture 15“ (TJ-15). на ден 04.11.2015 година на полигонот Сан Грегорио, Сарагоса – Шпанија беше реализиран Ден за високи гости на кој присуствуваа делегации од воениот врв на сите НАТО членки и партнерските земји. Од страна на АРМ на активноста присуствуваше делегација предводена од Заменик на командантот на ЗОК, бригаден…

Учество на припадници на АРМ на НАТО вежбата „Trident Juncture 15“

Во периодот од 26.09. – 18.10.2015 година припадници на АРМ учествуваа на најголемата НАТО вежба во последните две декади „Trident Juncture 15“ (TJ – 15) која се реализираше истовремено во Сарагоса – Шпанија, Бежа-Португалија и Бјоџо Ренатико-Италија. Припадниците на АРМ беа распоредени на различни штабни позиции во рамките на вежбата и тоа: Електронско војување, Борба…