32.Курс за обука на оценувачи според концептот за оперативни способности на НАТО

Денес, 3 октомври 2016 година започна 32. Курс за оценувачи според концептот за оперативни способности на НАТО. Курсот ќе се реализира во Кавадарци и Армискиот Полигон „Криволак“ во период од 03 до 07.10.2016 година. Цел на курсот е на учесниците од НАТО и ПзМ им се даде генерална слика за методологијата и стандардите за оценување…

Свечено отварање на „Македонски Блесок-12“

Денес, 2 октомври 2016 година, во Кампот за обука „Пепелиште“ се одржа свеченост за отварање на вежбата „Македонски Блесок-12“. Пред присутните се обрати Директорот на вежбата, потполковник Бесник Емини кој напомена дека професионализмот, исклучителната посветеност, врвната обученост се темелите на современиот македонски воин, оттука беспрекорното извршување на задачите низ напорните и сложени ситуации на кои…

Започна вежбата „Македонски Блесок-12“

Од денеска до 7 октомври 250 припадници на АРМ и претставници на армии од 21 држава членка на НАТО и Партнерство за Мир учествуваат на теренска вежба „Македонски Блесок-12“. Вежбата се спроведува во центарот за поддршка на обуката „Пепелиште“ и армискиот полигон „Криволак“. За време на вежбата на терените на „Криволак“ и „Пепелиште“, ќе се…

Припадниците на АРМ по успешно завршената мисија на вежбата „Анаконда-16“ се вратија во матичните единици

Во текот на вчерашниот ден припадниците од единиците на АРМ кои во периодот од 06.06 до 17.06.2016 година учествуваа на најголемата воена вежба организирана во Европа од 1980 година наваму, во текот на која како дел од 31.000 припадници на Армии од 24 земји од НАТО и Партнерство за мир (ПЗМ) успешно ги извршија сите…

Главна планирачка конференција за вежбата „Македонски блесок 12“

Во периодот од 13 до 16.06.2016 година на терените на Армискиот полигон „Криволак“ и во Центарот за поддршка на Обуката „Пепелиште“ се реализираше Главната планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок 12“. Учесниците за време на конференцијата ги изработија сите потребни документи за успешна реализација на претстојната вежба. На конференцијата учество зедоа и НАТО советодавниот тим…

„Анаконда-16“ – можност за демонстрација на обученоста и вештините на припадниците на АРМ

Извршување на задачите кои произлегуваат од дадената мисија преку широк опсег на најразлични активности на меѓународната вежба „Анаконда -16“, е одлична можност за демонстрирање на обученоста и владеење со потребните вештини на припадниците на единиците на Армијата на Република Македонија. Припадниците на водот од баталјонот на воена полиција изминатите денови ги извежбуваа и покажаа вештините…

Преку ситуациони вежби припадниците на АРМ во подготовка за големите воени игри на „Анаконда-16“

Единиците на Армијата на Република Македонија преку обученоста и искуството кое го поседуваат 157 учесници кои учествуваат на меѓународната вежба „Анаконда-16“ секојдневно ја презентираат компатибилноста со процедурите и стандардите кои ги користат НАТО партнерските армии. Ситуационите вежби, чета во одбрана и чета во напад кои ги изведува механизираната пешадиска чета заедно со чета од бугарската…

Единиците на АРМ рамноправно во извршување на колективните задачи на вежбата „Анаконда-16“

Единиците на Армијата на Република Македонија кои учествуваат на меѓународната вежба „Анаконда-16“ согласно доделените задачи во склоп на заедничките активности со останатите контингенти од денешниот ден ги почнаа активностите на локациите каде се разместени. Припадниците на АРМ од составот на механизираната пешадиска чета во реонот на Дравско Поморское изведуваат целодневни активности во ситуациони вежби кои…

Започнуваат активностите на меѓународната вежба „Анаконда 2016“

Припадниците на Армијата на Република Македонија кои пред неколку денови заминаа во Полска, денес заедно со 31.000 припадници на Армиите од уште 23 земји од НАТО и Партнерството за мир (ПЗМ), со денешното учество на свеченото отворање на меѓународната вежба „Анаконда-16“ ги започнуваат активностите кои ќе се интензивираат од утрешниот ден и ќе траат до…