Успешно завршено учеството на припадници на полкот за специјални операции на Вежбата „Allied Spirit VI“

Припадници на Армијата на Република Македонија од составот на полкот за специјални операции во период од 15 до 27 март во Хохенфелс, Германија, на меѓународната вежба „Allied Spirit VI“, уште еднаш во најдобро светло ја презентираа својата обученост и интеробилноста со стандардите на НАТО партнерските армии. Македонските „волци“ во извонредно реални вежбовни услови на полигон…

Работилница за изработка на концептот на операции за вежбата: „Македонски Блесок – 13 / Здружена Реакција – 17“

Во Центарот за обука „Пепелиште” во период од 20 до 24 февруари 2017 година се одржа работилница за изработка на концептот на операции (strategic concept of operations – CONOPS) која претставува фаза во континуираните подготовки за планирањето на вежбата „Македонски Блесок – 13 / Здружена Реакција – 17”. Работилницата ја отвори директорот на вежбата потполковникот…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 13/Здружена Реакција – 17“

Во период од 12-ти до 16-ти декември 2016 година, во здружената оперативна команда во Куманово се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Македонски Блесок-13/Здружена Реакција-17“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по НАТО Концептот за оперативни способности и НАТО Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003.…

Учество на македонски медицински тим на меѓународната вежба „ЦРНА ГОРА 2016“

Во период 31 октомври – 4 ноември 2016 година, претставници од Воено Медицинскиот Центар учествуваа на меѓународната вежба „ЦРНА ГОРА 2016“ во Црна Гора. Вежбата беше заеднички организирана од Евроатланскиот координативниот центар за реакција при елементарни непогоди (Еuro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC) и Дирекцијата за управување со вонредни состојби при Министерството за внатрешни…

Конференција за спецификација на вежбата „Македонски блесок 13/Здружена реакција 17“

Во просториите на Здружено Оперативната Команда во Куманово, се реализираше Конференција за спецификација на вежбата „Македонски блесок 13“ и „Здружена реакција 17“ како нејзин составен дел. Целта на вежбата „Македонски блесок 13“ која ќе се одржи во октомври 2017 година, е преку фиктивно сценарио да се создаде реално опкружување во согласност со тековните безбедносни предизвици,…

Успешно заврши вежбата „Македонски Блесок-12”

Припадниците на декларираната ренџерска чета (рч) со демонстрација на постапките на показната вежба со боево гаѓање „Ренџерски вод во реакција и извлекување од контакт“, која денес се реализира на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ во рамки на програмата за Денот за високи гости го означија завршетокот на „Македонски Блесок-12”. Во текот на реализација на вежбата ренџерите…

Активност од оценувањето на Ренџерска чета втор ден

Изведување на тактички задачи како: инфилтрација и ексфилтрација на непријателска територија со хеликоптер, препад на населено место и реакција на импровизирана експлозивна направа, беа инцидентните ситуации со кои се соочија припадниците на декларираната ренџерска чета во вториот ден од НАТО оценувањето НИВО-1 во склоп на вежбата „Македонски Блесок 12“. Успешноста и начинот на спроведување на…

Започнато оценување на Ренџерската чета

Припадниците на декларираната ренџерска чета во текот на вчерашниот ден на Армискиот полигон „Криволак“, почнаа со справувањето со подготвените инциденти од НАТО оценувачите. Според сценариото за оценување дел од единицата наиде на неексплодирана импровизирана експлозивна направа. Ренџерите реагираа веднаш користејќи ги макотрпно стекнатите вештини и во склад со НАТО стандардните оперативни процедури. Набргу по овој…

Фото вест: Активности од Македонски Блесок-12

Припадниците на декларираната ренџерска чета од Полкот за Специјални Операции на Армискиот полигон „Криволак“ се подготвуваат за НАТО оценувањето НИВО-1, кое ќе се изврши во текот на оваа недела во рамки на вежбата „Македонски Блесок-12“. Оценувањето ќе се врши од страна на овластени НАТО оценувачи според НАТО стандардите на оценување на борбената способност „CREVAL“. За…