Успешно завршена вежбата „REGEX 19“

Со доделувањето на сертификати на свеченоста организирана по повод успешната реализација на вежбата „REGEX 19“, се означи завршетокот на досега најголемата реализирана компјутерски асистирана вежба во Република Северна Македонија. На свеченоста директорот на вежбата, полковник Звонко Мајсторски, не криејќи го задоволството од резултатите кои се постигнаа на вежбата, наведе дека и покрај многубројните предизвици, на…

Ден за високи гости на вежбата „REGEX 19“

Во рамките на вежбата „REGEX 19“ во Центарот за симулации во касарната „Алексо Демниевски-Бауман“ во Велес, беше реализиран Ден за високи гости. На свеченоста присуствуваа: министерката за одбрана и заменичка на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Радмила Шекеринска, началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле…

Отворање на вежбата „РЕГЕКС 19“

Денес, 14.10.2019 година во Центарот за симулации во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес започна реализација на компјутерски асистирана тактичка вежба „REGEX 19“. Целта на оваа вежба е преку менторирање да се обучат припадниците на армиите од земјата домаќин и партнерите на НАТО за планирање, организирање и реализирање на меѓународна вежба на бригадно ниво согласно…

Обука на клучниот персонал на вежбата „REGEX 19“

Во пресрет на вежбата „REGEX 19“, во период од 8 до 12.10.2019 година, во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес започна обука на клучниот персонал на наведената вежба. Тежиштето на оваа активност ќе биде насочено кон обука на персоналот за настани со кои ќе се сретнат во текот на изведување на вежбата, а пред се…

Седма национална работилница за вежбата „Regex 19“

Во рамките од подготвителните активности за вежбата „REGEX 19“, во период од 16.09.2019 до 20.09.2019 година во ЦО „Пепелиште“ се реализираше седмата национална работилница. Ова е последна национална работилница, согласно НАТО директивата како дел од планирачкиот процес за вежбата. За време на реализација на активностите, акцент се даде на дефинирање на целокупните планови и финализирање…

Посета на генерал потполковник Кристофер Каволи

Во период од 1 до 2 јули 2019 година, командантот на силите на САД за Европа, генерал потполковник Кристофер Каволи, престојуваше во Република Северна Македонија. Во рамките на својата посета оствари средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и изврши обиколка на единиците на САД, кои учествуваат на вежбата „Одлучен удар“ на армискиот полигон Криволак.…

Претседателот и Врховен Командант, Стево Пендаровски во Битола присуствуваше на отворениот ден за граѓаните како дел од активностите на воената вежба „Одлучен удар“

Претседателот на Република Северна Македонија и врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски, во придружба на Началникот на ГШ, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски присуствуваа на отворениот ден за граѓаните на Битола кој е дел од планираните активности на воената вежба „Одлучен удар“. На платото пред Домот на култура во Битола од страна на учесниците на вежбата…

Одржана националната работилница за вежбата „REGEX 19“

Во период од 24 до 28.06.2019 година, во издвоениот објект „Радожда“, се реализира национална работилница за вежбата „REGEX 19“, како дел од планирачкиот процес за вежбата која ќе се реализира во време од 14 до 18.10.2019 година во касарна „Алексо Демниевски – Бауман“ Велес. Директорот на вежбата полковник Звонко Мајсторски го истакна значењето на вежбата…

Главна планирачка конференција за вежбата „Национален одговор 2019“

Во касарната „Јане Сандански“ во гарнизонот Штип во периодот од 25 до 27.06.2019 година се одржа Главната планирачка конференција (ГПК) за вежбата „Национален одговор 2019“. Конференцијата е со цел успешна подготовка за претстојната вежба за справување со елементарни непогоди, која ќе се реализира во наредниот период на полигонот во касарната во гарнизонот Штип. На ГПК,…