Шестите по ред ренџерски игри најмасовни досега

На традиционалните „Ренџерски игри“ кои се одржуваат по шести пат во организација на ренџерскиот баталјон, оваа година имаа можност да учествуваат и екипи од други единици на Армијата. Во касарната „Илинден“ припадници на Армијата од ренџерскиот баталјон, баталјонот за специјални намени, баталјонот на воена полиција, питомечкиот баталјон и третиот механизиран пешадиски баталјон од првата механизирана…

Посета на Претседавачот на Воениот комитет на ЕУ на полкот за специјални операции

Денес во посета на полкот за Специјални Операции беше Претседавачот на Воениот Комитет на ЕУ. Високата делегација од Воениот комитет на ЕУ предводена од генералот Клаудио Грациано беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев. Пред гостите од Воениот комитет на ЕУ,  припадниците на ренџерскиот баталјон демонстрираа…

Примопредавање на должност командант на Ренџерски баталјон

На ден 14.08.2019 година во касарната „Илинден“ се изврши примопредавање на должноста командант на Ренџерски баталјон. Должноста командант на баталјон од потполковник Блерим Исмаили ја прими потполковникот Ментор Саити. На примопредавањето бригадниот генерал Хаџи Јанев Методи во своето обраќање се наврати на досегашните активности и успеси кои ги реализираше единицата во изминатиот период и упати…

Учество на мултинационална вежба „Lavaredo 2019“

Во текот на изминатите 10 дена, во италијанските планини Доломити, во познатото туристичко и историско место Tre Cime di Lavaredo, се реализираше меѓународната вежба „Lavaredo 2019“, на која активно учество зеде и тим од инструктори по алпинизам од полкот за Специјални Операции. По веќе разработено сценарио од земјата домаќин, беше извршено тактичко искачување и обука…

Посета на военото аташе на Обединето Кралство на пСО, по повод претстојната обука за меѓуармискиот натпревар „Cambrian Patrol“

На ден 02.07.2019 година, во посета на полкот за специјални операции (пСО), во касарната „Илинден“, престојуваше военото аташе на Обединетото Кралство, потполковник Анди Лејтон, по повод претстојната подготовка за меѓуармискиот натпревар „Cambrian Patrol 19“ организиран од Армијата на Обединетото Кралство. Потполковникот Анди Лејтон оствари средби со командантот на пСО, бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев и…

Извршно логистичко командно место

Во изминатите три дена на терените во касарната „Илинден“ припадниците од четата за Логистичка Поддршка од составот на полкот за Специјални Операции реализираа обука за поставување и функционирање на извршно логистичко командно место. Успешното водење на логистичките операции се клучен фактор за успехот на воените операции на сите нивоа на војување, во склад со тоа…

Ја одржуваме и зајакнуваме довербата кај граѓаните

Во текот на вчерашниот ден во реонот на селото Огњанци општина Петровец дел од припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за Специјални Операции (пСО) реализираа тактички марш. Со цел подигање на нивото на соработка со цивилното население, командата на баталјонот и дел од припадниците на Ренџерскиот баталјон предводени од командантот потполковник Блерим Исмаили…

Трилатерална вежба „Joni 19“

Дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции со своите колеги од специјалните сили на Р. Албанија и Р. Бугарија учествуваа на трилатералната вежба „Joni 19“. Во изминатите десетина дена во морнаричката база „Пашалиман“ во Валона, Р. Албанија нуркачки тимови од трите земји заедно вежбаа и реализираа поставени…

Посета на Командантот на НАТО Штабот за специјални операции на полкот за Специјални Операции

Денес во посета на полкот за Специјални Операции (пСО) беше командантот на НАТО Штабот за специјални операции. Делегација од НАТО Штабот за специјални операции предводена од вице-адмиралот Колин Килрајн беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев. Цел на посетата на оваа висока делегација на полкот беше…